Ange ditt sökord

Enligt studien skulle smittspridningen kunna minska med munskydd, tack vare att människor verkar peta sig mindre i ansiktet till följd av att bära skydden. Foto: Shutterstock

Enligt studien skulle smittspridningen kunna minska med munskydd, tack vare att människor verkar peta sig mindre i ansiktet till följd av att bära skydden. Foto: Shutterstock

Munskydd ger mindre pet i ansiktet

Ny forskning visar att människor som bär munskydd petar sig i ansiktet mer sällan än människor utan skydd, enligt en studie publicerad i ”JAMA Network Open”.

Annons:

Forskare från Kina har tittat på hur ofta människor petar sig i ansiktet genom att studera videofilmer. Man har både tittat på frekvensen innan och efter covid-19-pandemin. Omkring 4 700 personer från bland annat Kina, Europa och USA har studerats före utbrottet och cirka 2 900 under pandemin.

Resultaten visar att människor petade sig mindre i ansiktet med munskydd, speciellt runt ögon, näsa och mun. Den största minskningen sågs i Kina och Sydkorea vilket kan bero på att väldigt många människor bär munskydd där.

– Man petar sig mindre både i ögonen och näsan och kring munnen om man har på sig ett munskydd jämfört med utan. Den slutsatsen kan man dra. Men däremot kan man inte säkert veta att det minskar infektionsspridningen. Men jag tycker ändå att det är väldigt intressant. Det är inte så att man oftare håller på och justerar munskydden tydligen, som vi kanske har trott, eller åtminstone jag har trott, säger Anders Johansson, ordförande för Svenska Hygienläkarföreningen.

Detta tyder på att även om vi idag inte kan vara 100 procent säkra på att munskydd minskar smittspridningen, skulle det ändå kunna visa sig vara positivt. Detta då smittspridning skulle kunna ske genom att vi petar oss i ansiktet. Mer forskning krävs för att med större säkerhet kunna peka på munskyddens plats vad gäller att minska smittspridningen av covid-19.

Annons:

Källor:

Läkartidningen

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: