Ange ditt sökord

För att få läkemedelsföretagen att satsa på forskning av nya antibiotika vill nu regeringen ge dem starkare ekonomiska incitament. Foto: Shutterstock

För att få läkemedelsföretagen att satsa på forskning av nya antibiotika vill nu regeringen ge dem starkare ekonomiska incitament. Foto: Shutterstock

Mer pengar till att utveckla nya antibiotika

Utvecklingen av antibiotika som står emot de allra motståndskraftigaste bakterierna går för långsamt. Därför vill regeringen ge läkemedelsindustrin pengar för att främja forskningen. 

Annons:

Att kartlägga vilka åtgärder som krävs för att möjliggöra detta blir Folkhälsomyndighetens uppgift. 

Inte tillräckligt lönsamt för läkemedelsföretagen

För drygt en månad sedan gick Världshälsoorganisationen ut och varande för att det utvecklas alldeles för få antibiotika mot de allra farligaste bakterietyperna. För att få läkemedelsföretagen att satsa på den typen av forskning vill nu regeringen ge dem starkare ekonomiska incitament.

Nya effektiva antibiotikapreparat kan inte marknadsföras och säljas fritt, detta på grund av att bakterierna snabbt skulle utveckla sin motståndskraft och medlet skulle bli verkningslöst. Det gör att forskningen inte är tillräckligt lönsamt för företagen och då blir det färre tillverkare som vill ta risken att utveckla något som bara får säljas i begränsad mängd.

Utmaningar som kräver stora insatser

Enligt enhetschef Malin Grape på Folkhälsomyndigheten kräver frågan om nya antibiotika stora insatser. En utmaning är till exempel att det är svårare att hitta nya angreppspunkter på bakterierna och samtidigt få fram ett medel som inte har så mycket biverkningar på patienten.

Vidare förklarar Malin Grape att även om läkemedelsföretagen får bidrag för forskningen så måste det också finnas en garanti för företagen att få ersättning för de investeringar de gör.

Kan bli förödande för hälsan

Folkhälsomyndighetens uppdrag kommer starta med en kartläggning av redan pågående satsningar och vad det finns för möjligheter till synergi inom olika initiativ. Vad det sedan kommer mynna ut vågar Malin Grape inte säga något om. 

Socialminister Annika Strandhäll säger att man inte ska ge upp förrän problemet med utvecklandet av nya antibiotika är löst. Om vi inte hinner göra det i den takt som krävs så kommer det att vara helt förödande för hälsan både nationellt och globalt, menar hon. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: