Ange ditt sökord

Man måste bestämma sig och kanske ”pressa sig” något för att göra förändring Foto: Shutterstock

Man måste bestämma sig och kanske ”pressa sig” något för att göra förändring Foto: Shutterstock

Motivera dig till att må bra

God hälsa beror inte enbart på slumpen utan framför allt på hur vi väljer att leva. Forskning visar att människors ohälsa och de flesta kroniska sjukdomar till stor del beror på ohälsosam livsstil. Eftersom vanor och beteenden är inlärda kan vi också förändra dem med egen kraft – även om det inte alltid är så enkelt som det låter.

Annons:

Det finns många ”självhjälpsböcker” i handeln, men som inte alltid bygger på forskning. Lillemor Hallberg, psykolog och professor i folkhälsovetenskap, fick därför idén om att skriva en bok om hälsa med vetenskaplig grund. Tillsammans med 25 kollegor från Högskolan i Halmstad har hon skrivit boken ”Hälsa och livsstil – forskning och praktiska tillämpningar”, som både kan användas i utbildningssyfte, men även för alla som vill behålla god hälsa genom åren.

Att hålla sig ifrån vården

Lillemor Hallberg berättar:

– Min vision är att människor ska kunna hålla sig ifrån sjukvården i största möjliga mån, säger Lillemor Hallberg. De flesta människor har många möjligheter att styra de faktorer som vi vet påverkar vår hälsa. Detta genom att röra på sig, äta bra mat, ha ett stimulerande socialt liv, ett måttligt intag av alkohol och undvika tobak. Om man exempelvis märker att man mår dåligt efter att ha umgåtts med vissa personer, lägg tiden och energin på att träffa andra, som istället ger dig positiv energi, poängterar Lillemor Hallberg.

Primärvården har ett stort ansvar vad gäller hälsofrämjande samtal, med syfte att förhindra att människor mår dåligt eller blir sjuka på grund av dåliga val. På senare år har det blivit större fokus kring detta även inom olika vårdutbildningar. Det ligger i tiden och förhoppningsvis blir det mer och mer integrerat inom primärvården.

– I studier har man sett att kultur är positivt för välbefinnande och hälsa, som att gå på museum, teater och utställningar. Äldre har även visats må bättre och interagera lättare med vårdaren, om de får lyssna på musik de känner igen. Det gäller att utöva och testa den kunskap som faktiskt finns idag, menar Lillemor Hallberg.

Okunskap spelar in

För vissa människor som väljer att äta mycket snabbmat, läsk och godis beror det på okunskap. Andra vet hur man borde göra och vad man bör äta, men har svårt att motivera sig till att förändra sitt beteende. Frågar man svenska folket om hälsa och livsstil så visar det sig att de flesta känner till att man inte bör äta socker och fett i stora mängder och att våra kroppar behöver rörelse för att må bra.

– Eftersom beteenden är inlärda och inte medfödda går det att ”lära om”, säger Lillemor Hallberg.

Det bygger förstås på inre motivation, som att man inser att man blir piggare av att röra på sig och att kanske gå ner i vikt och att det dessutom minskar risken för diabetes. Även yttre motivation som att köpa en ny klänning eller göra någon trevlig aktivitet efter att man lyckats, kan göra målet lättare att nå. I slutändan finns det dock inga enkla lösningar.

– Man måste bestämma sig och kanske ”pressa sig” något för att göra denna förändring. Håller man ut den första månaden blir det lättare sedan och till slut kan det bli till ett behov, menar Lillemor Hallberg. Det gäller att man har tilltro till sin egen förmåga. Att dessutom sätta sig ner och fundera och planera inför beteendeförändringen kan underlätta. Sätt realistiska mål och öka på efter hand – för att slippa att misslyckas. Genom att nå sitt uppsatta mål stärks också tilltron till den egna förmågan. Faller man tillbaka är det bara att börja om – man är inte hopplös för det!

Lillemors sex tips till bättre hälsa och välbefinnande

  • Att ha tilltro till sin egen förmåga – att man kan påverka sitt beteende och sina vanor.
  • Hälsa och välmående bör inte vara en klassfråga – alla kan göra mer hälsosamma val.
  • Att man är kritisk till vad man ”stoppar i sig” – äter man vanligtvis hälsosam kost så kan man unna sig ”godsaker” då och då.
  • 30 minuters fysisk aktivitet varje dag är tillräckligt (börja gärna med två gånger i veckan och öka successivt).
  • Sluta röka och drick måttligt med alkohol (maximalt ett glas vin om dagen).
  • Värna om ett stimulerande socialt liv – att träffa vänner, känna sig uppskattad och förstådd och att få stöd och beröring.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: