Ange ditt sökord

Att få i sig extra bakterier via tillskott kan vara ett sätt att återställa balansen i din mage. Foto: Shutterstock

Att få i sig extra bakterier via tillskott kan vara ett sätt att återställa balansen i din mage. Foto: Shutterstock

Mjölksyrabakterier vid magbesvär

En helt ny undersökning visar att stress, oregelbundna levnadsvanor och bristande motion är några av de vanligaste orsakerna till magbesvär.

Annons:

Mjölksyrabakterier kan hjälpa dig att komma till rätta med magproblem som kan uppstå exempelvis i samband med stress genom att stimulera tarmen och skapa en gynnsam tarmflora.

Bra bakteriebalans förutsättning för en god hälsa

Det finns tio gånger fler bakterier i tarmen än kroppen har celler. Det finns över femhundra olika sorters bakterier, och var och en av dem består av mängder av individuella stammar. Det finns bakterier som bildar giftiga ämnen och kan förstöra bakteriefloran i magen och tarmens väggar.  Mjölksyrabakterier sätter sig på tarmslemhinnan och är syrastabila, de kan hjälpa till att motverka de bakterier som bildar giftiga ämnen. Det blir som ett försvar för tarmen och magen. Ett försvar som man även tror sig kunna se kan hjälpa oss hantera främmande bakteriestammar som vi kan komma i kontakt med på utlandsresor, bryta ner laktos hos laktosintoleranta och bidra till ett bättre upptag av kalcium, magnesium och järn.

Mjölksyrabakterier återställer tarmens normala bakterieflora, hämmar tillväxten av skadliga bakterier och stärker immunförsvaret. Dessutom är mjölksyrabakterier även bra för tarmfloran i samband med en antibiotikakur.

Bakterierna i mage och tarm behöver stärkas

Ibland behöver den naturliga uppsättningen av bakterier som finns i mage och tarm stärkas. Att du känner olika former av obehag i magen kan leda till att du undviker vissa situationer som träning, middagsbjudningar, längre promenader eller att helt enkelt umgås med andra. Den rent fysiska aspekten, att känna sig uppblåst, förstoppad eller ha orolig mage och matsmältningsbesvär är självklart inte helt lätt det heller.

Din tarm innehåller miljontals bakterier som hjälper dig att bryta ner maten och skyddar mot bakterier som gör oss sjuka. När det skapas obalans i magens bakterieflora riskerar du att drabbas av magbesvär.

Återställa balansen i magen

Att få i sig extra bakterier via tillskott kan vara ett sätt att återställa balansen i din mage. Det finns en mängd olika bakteriestammar och i många fall är det en sammansatt kombination som kan ge en bra effekt. Anledningen är att PH-värdet i tarmen varierar och för att verka så effektivt som möjligt behöver det finnas olika sammansättningar av bakterier.

Din tarmslemhinna förnyas dessutom var tredje dag vilket betyder att den är i ett konstant behov av nya goda bakterier.

Mjölksyrabakterier vid stressmage

Världshälsoorganisationen (WHO) menar att stress är ett växande problem kopplat till vår moderna livsstil och att stress representerar ett av våra mest vanliga hälsoproblem. Brittiska forskare ville ta reda på om mjölksyrabakterier kunde göra någon skillnad för personer som drabbats av magbesvär i samband med stress. I en studie lät man ett antal personer få ett tillskott med en kombination av mjölksyrabakterier. Under varje dag i totalt tre veckor fick personerna i studien en daglig dos innehållandes tre miljarder mjölksyrabakterier.  Resultatet hos försökspersonerna visade ett tydligt samband mellan “the gut-brain-axis” och mjölksyrabakteriernas positiva inverkan på tarmfloran och minskande stressymptom som illamående, magsmärtor och uppblåst mage.

De senaste åren har det kommit alltmer forskning som talar för att det föreligger ett viktigt samspel mellan tarmen och hjärnan, på engelskspråkig litteratur talar man om ”the gut-brain-axis”. Det finns forskning som visar att stress påverkar tarmen inklusive tarmfloran negativt. Det finns också forskning som visar att tarmen och dess bakterier kan bidra till stress och andra psykiska tillstånd. I hjärnan finns områden som är inkopplade i stressreaktioner, ångest och depression. Alltmer forskning kommer att betona betydelsen av ett uttalat dubbelriktat samarbete mellan tarmen och hjärnan“, enligt Olle Haglund, medicine doktor.

Förstärk ditt immunförsvar med mjölksyrabakterier

Samspelet mellan bakterier och kroppens immunförsvar är av stor betydelse för vår hälsa. I tarmen finns mellan 70 och 90 procent av immunförsvarets alla celler.

Studier visar att mjölksyrabakterier kan stimulera immunförsvaret så att vi blir mer motståndskraftiga mot infektioner. De flesta studierna är gjorda på djur, och mekanismen tycks vara att laktobacillerna får kroppen att tillverka fler försvarsceller och mer av både antikroppar och signalämnen. Detta gör att kroppen snabbare kan oskadliggöra sjukdomsalstrande bakterier och virus.

Mjölksyrabakterier vid antibiotikabehandling

Antibiotika är läkemedel som används för att döda bakterier eller hämma deras tillväxt. Lindriga infektioner orsakade av bakterier kan kroppen ofta själv läka ut med hjälp av immunförsvaret. Vid svåra eller långdragna infektioner orsakade av bakterier kan behandling med antibiotika ibland vara nödvändig. 

Mjölksyrabakterier hjälper till att återställa balansen i tarmfloran igen och kan även minska besvär som lös i magen och illamående under en antibiotikakur.

Uppblåst mage

Det är inte ovanligt att någon gång i livet drabbas av upplåst mage. Svara på påståendena nedan:

  • Jag har uppsvullen mage
  • Jag känner mig förstoppad
  • Jag känner mig ”gasig i magen” 

Har du svarat ja på ett eller flera av påståendena kan du ha problem med uppblåst mage. Mot detta hjälper bland annat ett dagligt intag av mjölksyrabakterier som kan hjälpa dig och förhoppningsvis bli av med besvären. Du kan även vidta egna åtgärder:

Tips för en lugnare mage

Ät på regelbundna tider. Magen mår bäst av ordning och reda. Försök att hinna äta frukost, lunch och middag vid samma tid varje dag. Varva ner vid måltiderna, skapa en lugn och rofylld atmosfär och tugga maten ordentligt. Hoppa helst över feta mellanmål, som gör att magen får jobba för mycket, ta en frukt istället.

Ta det lugnt med fibrer. Under många år har fibrer i maten ansetts som mirakelkur, men nu börjar man omvärdera den inställningen. Har man orolig mage kan man pröva att minska något på fibrer i kosten. Som alltid – lagom är bäst!

Avslappning och meditation. Genom att sänka nivån av stresshormoner i hela kroppen, mår också magen bättre. Avslappningsövningar hjälper kroppen slappna av.

Dra ner på mjölkprodukter. För en del orsakas uppblåst mage av mjölkprodukter och här kan det vara av intresse att utesluta eventuell laktosintolerans.

Ät frukt och grönt. Frukt och grönt kan få fart på din mage på ett bra sätt, om du inte redan äter grönsaker och frukter dagligen kan det vara en idé att börja för att se om det hjälper.

Få hjälp med din besvärliga mage!

Uppblåst mage, stressmage, turistmage – oavsett vilket besvär du har eller får så kan det vara mycket jobbigt för dig som drabbas. Och du ska inte behöva gå med magbesvär. Genom historien har vi själva, genom ändrade matvanor, förändrat bakteriekulturerna i vår mage. Därför kan det i dag behövas extra mjölksyrabakterier som stabiliserar våra magar. Tillskott idag har många miljarder bakterier, är lätta att ta och går att äta dagligen och har hjälpt många komma tillrätta med magbesvär.

Tillsammans med goda råd kan vi hjälpa vår älskade mage att må bra!

Annons:

Källor:

Källor: 1. Messaoudi M., Lalonde R., Violle N., Javelot H., Desor D, Nejdi A., Bisson J.-F., Rougeot C., Pichelin M., Cazaubiel M. And Cazaubiel J.-M.: Assessment of psychotropic-like properties of a probiotic formulation (Lactobacillus helveticus R0052 and Bifidobacterium longum R0175) in rats and humans. Br J Nutr. 2010 Oct 26:1-9. Den viktiga mag-hjärn-axeln - mångsidigt samspel mellan tarm och hjärna. Medicinsk Access 2012;nummer 4/5:9-13. Vårdguiden

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: