Ange ditt sökord

Många migränpatienter som testat läkemedlet beskriver det som att de har fått ett nytt liv. Foto: Shutterstock

Många migränpatienter som testat läkemedlet beskriver det som att de har fått ett nytt liv. Foto: Shutterstock

Migränpatienter kan glädjas åt nytt förebyggande läkemedel

Goda nyheter för personer med kronisk migrän: sedan den 1 januari finns ett nytt subventionerat migränläkemedel som hittills har visat sig ha god effekt.

Annons:

Läkemedlet skrivs ut och subventioneras till de patienter som lider av kronisk migrän och som tidigare har testat minst två olika förebyggande läkemedelsbehandlingar, men som inte haft effekt av eller inte tolererat dessa. 

Effektivt läkemedel som tas hemma

Enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har ungefär 13 procent av Sveriges befolkning migrän och mellan 1,4 och 2,2 procent har så kallad svår eller kronisk migrän. Under en månad dras dessa personer med huvudvärk i minst 15 av dagarna. 

Alla dessa personer kan nu glädjas över att hjälp finns i form av en ny medicin, som är framtagen tack vare svensk forskning. Migränläkemedlet är inte bara väldigt effektiv utan tillåter även patienten att ta läkemedlet själv hemma. 

Få eller inga biverkningar 

Vid migränanfall så frisätts signalämnet CGRP och läkemedlet som nu subventioneras består av antikroppar som blockerar mottagare av detta signalämne. Läkemedlet tas i förebyggande syfte och vad man har sett hittills i kliniska studier så har det haft goda resultat.

De patienter som har tagit läkemedlet längst har gjort det i över fem år och de har fortfarande inga biverkningar, vilket tyder på att det verkar vara ett säkert preparat, säger Yngve Hallström, neurolog vid Neuro Center S:t Göran i Stockholm och den som har samordnat de svenska försöken med den nya medicinen.

Kan halvera antalet migrändagar

Enligt Yngve Hallström är det här en stor revolution inom migränområdet och många migränpatienter som testat läkemedlet beskriver det som att de har fått ett nytt liv.

Det är visserligen inget botemedel mot migrän, men däremot så halverades antalet migrändagar för nästan hälften av patienterna. 

Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: