Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Rätt attityd kan göra den här årstiden ljusare!

Mia’s krönika: Rätt attityd kan göra den här årstiden ljusare!

Det är den där tiden på året igen då det är dags att ställa om i tidskalendern. Vi vrider klockan bakåt och plötsligt får vi sova längre på natten mellan lördag och söndag. Vi får uppleva samma timme två gånger.

Annons:

Tänk om det skulle vara så mellan varven, när tiden springer för snabbt och vi inte hinner med. Ibland undrar jag hur påverkade vi egentligen blir av tiden och att vi nu går mot en mörkare årstid. Får man dra ner på träning och motion när det är mörkare ute till exempel. Eller kan man kanske tänka om – och ni känner ju mig, jag är en ”tänka om”-person.

Så på den retoriska frågan svarar jag att visst kan vi tänka om, bara vi själva vill. Jag skulle kunna räkna upp en rejäl lista på anledningar varför mina träningsskor ska stå och samla damm i hallen under det här halvåret. Det är mörkt, även jag kan drabbas av lövhalka precis som tunnelbanetågen, det är kallt, det är inte lika många personer ute och slutligen, jag kan halka. Så ligger jag där i mörkret och sprattlar som en fisk på torra land. Men så tänker jag att det faktiskt bara är två månader – sedan vänder det och vi går mot ljusare tider. Då får jag ett fånigt leende på läpparna. Ljuset, solen gör oss gott och ger oss helt gratis mängder med D-vitmain.

Med rätt attityd går det faktiskt att göra den här tiden ljusare. Det går, jag lovar – det är lika bra att tänka och göra redan från början istället för att gräva ner sig. Det är aldrig enbart tanken som räknas utan tanken tillsammans med handlingen.

Min handling består i att jag har flyttat min powerwalks på trettio till fyrtio minuter fem dagar i veckan från tider när det är mörkt ute till tider då det istället är ljust, nämligen lunch. Dessutom skriver jag in mina träningspass i kalendern så jag inte kan ”smita”.

Det gör så gott för hälsan att faktiskt komma ut, iväg och igång. Tänk vad bra vi kan må av att regelbundet träna, och då tänker jag på träning som powerwalk eller jogging. Har hört flera rapporter som tyder på att den här sortens träning förlänger våra liv – det är värt att ta till sig.

Vi kan inte göra om våra årstider men med rätt attityd och inställning kan vi ljusa upp den mörkare tillvaron med sköna turer ute när det faktiskt är dagsljus. Ta en halvtimme extra på lunchen till exempel och få lite ljus. Jag tror inte det är så mycket lättare för mig som driver eget att göra detta, varje vettig chef eller arbetsledare borde vara glad om man kom lite tidigare till jobbet för att lägga in friskvård på lunchen om situationen tillåter. Glad och pigg personal är bra för såväl personalen som företaget och i förlängningen även omsättningen. Men det kan vi ta en annan dag.

Så, ställ tillbaka klockan en timme men ställ samtidigt om från tankar på mörker, höst och vinter till positivitet, ljus och energi.

En ljusare tanke gör så mycket och i det mörka lyser alltid en strimma av hopp!
Mia 

 

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: