Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Nu drar vi igång det nya året!

Mia’s krönika: Nu drar vi igång det nya året!

Ett nytt år. Så fantastiskt att ett helt nytt år ligger framför oss med möjligheter att skapa oss en fantastisk tillvaro. Jag tycker att vi drar igång på en gång.

Annons:

Vi har haft kalas, firat och sagt adjö till det gamla året. Förhoppningsvis är kropp och själ i balans efter helgernas firande. Ska vi börja på ny kula tycker jag att vi rensar lite i eventuell gammal oreda. 

Jag menar konkret, rensa hemma. Släng papper du inte längre behöver, gamla tidningar du tror dig komma att bläddra i men som inte kommer att hända. Gör dig av med saker du snubblar över, rensa förråd och garderober. Det är en väldigt konkret gärning som ger gensvar ända upp i huvudknoppen, jag lovar. Du frigör energi i kropp, själv och rum. För nu ska det fyllas på med nya saker i ditt liv – så självklart menar jag att ”städa” i allt från vindsförråd till relationer och livssituationer. Gör rent hus och bestämd dig för hur du vill att det ska se ut!

Om du inte vet vart du ska vet du inte heller när du är framme. Därför är det himla bra att sätta inte bara mål utan också delmål. Jag har läst en statistik som säger att 3 procent av befolkningen har skrivit ner sina mål. 50 procent av dessa 3 procent når sina mål. 97 procent av skriver inte ner sina mål och gissa vad? Av dessa når enbart 4 procent fram till sina mål. Bestäm dig för vilken grupp du vill tillhöra och fatta pennan. 

Jag vet att det inte alltid är lätt att styra om sitt liv – tro mig. Det kanske låter enkelt nu när jag skriver ner det och beskriver men det har alltid, som för alla, varit en pågående process genom livet. Däremot har jag lärt mig många verktyg under resans gång som jag gärna delar med mig av.

Ett av dessa verktyg är ”SMARTA mål”. 

  • Specifikt
  • Mätbart
  • Accepterat
  • Roligt
  • Tidssatt
  • Adresserat 

Ställ frågan som Kristian Luuk ställer i På Spåret, ”vart är jag på väg”. Men konstatera även var du är, vart resan börjar. Dröm dig sedan bort och visualisera din resa. Sätt upp tydliga bilder inte bara i ditt huvud utan även i ditt hem. Bilder som illustrerar eller symboliserar ditt mål. Målbilder som får dig att hålla riktningen. 

Det är du som bestämmer och det är bara du som kan göra jobbet. Börja inte med ”allt” utan se till att förankra dig i nuet. Sedan kan du ta dig vidare. Gör en handlingsplan – ska du börja äta nyttigare spring inte direkt till livsmedelsaffären utan börja med att göra en plan hemma, och en inköpslista. Be om hjälp om du är osäker hellre än tveka. Tvekan leder så lätt till att man låter bli. Jag om någon vet hur mycket enklare saker och ting hade gått om jag bara hade bett om hjälp längst med vägen. Det är faktiskt fint och befriande att ta till hjälp. Att sätta in avlastning i ditt liv för att frigöra tid för dig och det du behöver göra. Det som gör gott för dig, din själ och ditt hjärta. 

Nu gör vi en gemensam rivstart på det nya året – med dessa tankar hoppas jag att du kan hitta inspiration till en snabbstart som heter duga. För det är det första steget som avgör resten av resan, det måste helt enkelt tas. Ju förr desto bättre och du kan alltid räkna med mitt stöd – jag står och hejar på just dig!

Vad är mitt mål med året? Tjejmilen. Det är ett mål som jag har satt upp och som jag ska nå! 
Kram, Mia


 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.