Ange ditt sökord

Unna dig en hållbar livsstil livet ut – det är du värd!  Foto: Shutterstock

Unna dig en hållbar livsstil livet ut – det är du värd! Foto: Shutterstock

Mia’s krönika: Nu blir det motivationskrönika – jag delar ut morötterna!

Denna vecka vill jag att vi tar tag i små monster som kallas kalorier. Dessa små illbattingar som gör att det känns jobbigt att krypa i arbetskostymen efter en sommar oumbärliga unnanden.

Annons:

Du är långt ifrån ensam att tycka att kläderna måste ha sytts in under sommaren. Det är lätt att släppa kontrollen och både äta och dricka gott. Inget ont i det, men som alltid så blir resultatet därefter. Jag ska inte peka med mina pekpinnar men personligen har jag kommit till en fas då jag istället upplever sommaren som en enklare period att hålla kalorierna borta än resten av året. Det beror på att jag känner att dagarna är längre, det är lättare att äta på rätt tider och det finns så många aktiviteter man kan göra än när det är mörkt. Men vi är alla olika och visst, vi ska njuta!

Nu tänkte jag, fast det är en krönika, vara pragmatisk och punkta ner några tips på hur vi får bort de där berömda ”semesterkilona” som sugit sig fast på kroppen. Se det som morätter som kan motivera dig till en hälsosammare vardag. Då kör vi!

1. Planera! 

Jo men visst, planera din mat för hela veckan och se till att ha med matlådor till jobbet. Det underlättar och minskar impulsköp som många gånger är onyttiga. Det gäller även när du går och handlar, att planera innan och var inte hungrig för då slinker de där onyttiga varorna så lätt ner i korgen.

2. Hög kvalitet!

Våga äta mat med hög kvalitet. Skippa varmkorven, strunta i den panerade fisken. Ta dig tid att ta reda på vad som är bra proteiner, hur man mixar en god och samtidigt stadig sallad. Läs på om långsamma kolhydrater, ät från alla näringsdelar och fördela jämt över måltiderna. Kunskap gör kocken och kvaliteten maten!

3. Glöm inte!

Glöm inte bort mellanmålet. Istället för att känna den där sugande hungerkänslan, ät mellanmål på förmiddag och eftermiddag och låt kroppen få uppleva en jämnare känsla av mättnad. Äter du regelbundet minskar sötsuget.

4. Bort med onödigheter!

Försök undvika dessa ständiga sockerchocker som finns i läsk, saft och annan dryck (det gäller även alkoholhaltiga drycker). Gör upp en perido då du bestämt dricker bara vatten, kaffe eller te. Smaksätt ditt vatten, bubbla det – gör vad du kan med det som finns istället för att tillsätta sånt som vi vet är onödigt.

5. Fram med kalendern – smit inte!

Använd din kalender, digital eller traditionell, och skriv in dina fysiska aktiviteter. Gör klart dessa vecka för vecka. Det är ingen idé att gapa efter mycket eftersom hela stycket oftast blir liggande. Istället, ta små steg men gör dessa synliga. Gör en plan som håller. Trappa upp, börja med till exempel 30 minuter promenad första veckan, sedan lägger du på styrka, sedan ytterligare kondition. Även de minsta aktiviteterna skriver du in i kalender så de syns, smart! 

6. Rensa!

Rensa i skåpen. Gamla varor, brutna kakförpackningar, halvdrucken läsk. Släng ut och skapa nya rutiner. Nu är det din möjlighet! 

Fundera inte så mycket på hur du ska hinna med allt. Sätt dina egna gränser och rutiner. Kliver du upp en timme tidigare på morgonen vinner du underbart skön tid. Starta med en rask promenad – du kommer känna en skön känsla i kroppen som räcker hela dagen och får dig att längta efter nästa dag. Det går. Du kan. Jag lovar!

Att unna sig en hållbar livsstil är att ge sig själv de bästa förutsättningarna som finns. Det här är för resten av ditt liv. Att falla för frestelsen handlar många gånger om att du inte ställt dig frågan är det värt det, eller snarare inte tagit dig tid att besvara den. Är det värt det, så gör det. Är det inte det – låt bli. 

Unna dig en hållbar livsstil livet ut – det är du värd! 

Lev väl, 
Mia

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.