Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Ladda ditt kök med framgång!

Mia’s krönika: Ladda ditt kök med framgång!

Ett bra skafferi och kylskåp är en god grund i alla kök. Det är viktigt innan förklädet kommer på plats och du väntar på att snurren i köket ska ta plats. Därför tänkte jag tipsa om bra saker att ha hemma.

Annons:

Det här är vad jag har i mina gömmor och det handlar självklart om min smak och mitt tycke däremot anser jag det i mångt och mycket vara en god grund och därför vill jag dela med mig av mina tips.

Vi börjar med att inventera torrvarorna. Här brukar jag ha råris, quinoa, pasta med lite längre koktid (över 9 minuter), flingor och/eller müsli (sockerfria) och konserver av alla de slag. Sen har jag små gömmor med till exempel nötter och linfrön som alltid kan komma väl till pass.

Om vi nu knatar över till kylskåpet och ställer det på glänt (fast man egentligen inte ska, för att spara energi är det bra att vara så sparsam som möjligt med att ha kylskåpet öppet) så ska vi se vad vi hittar där. 

Keso, kesella, ägg, smör, mjölk. Olika oljor, till exempel rapsolja. Sen så lite smågodis som oliver, ost och kallskuret (till exempel kyckling och kalkon). I de flesta kylskåp finns en särskild ”avdelning” för grönsaker och där hittar du i min kyl bland annat avokado, purjolök, gullök, rödlök, paprika, morötter och andra rotfrukter.

Så, då stänger vi kylskåpsdörren och kikar in i vad jag brukar kalla guldgruvan, frysen. Där har jag nästan allt, eller i alla fall en hel del. När jag handlar ser jag till att det är en kombination av bra kvalitet och pris. Därför är frysen perfekt att fylla med matvaror som man kanske inte ska tillaga direkt men som visade sig prisvärt när du är i matbutiken. Det kan vara kyckling och lax, nötkött, olika sorters filéer, frysta grönsaker och även örter. Det är också ett bra tips, du kan faktiskt frysa in färska kryddor! 

Jag önskar att fler kunde se vinsten i att laga egen ”färdigmat”. Alltså mat som man fryser in och som du enkelt kan laga till genom att värma. Det är otrolig skillnad på kvalitet mellan det du lagar och de färdigrätter som finns. Det blir i förlängningen även en ekonomisk vinst. Gör det till ett projekt, att laga flera olika rätter som du fyller din frys med. Till exempel kan du ha färdigkokt ris fryst så du kan aldrig säga att ris tar lång tid att koka. Lägg in det i kylen på morgonen – och ät på kvällen! Komplettera med en kycklingfilé i bitar och wookade grönsaker. Hur enkelt som helst, bara vi tänker lite annorlunda. 

Det här är den tredje krönikan i en serie om hur jag tänker och reflekterar i köket. Grunden till mitt tankesätt las när mina barn var små och det var ett hektiskt schema som dagligen skulle pusslas ihop. Att hinna laga mat är så viktigt, därför har jag byggt en tro på att vilja och planering skapar bästa förutsättningarna och gör livet roligare att leva. 

En stund i köket på söndagarna ger mig en betydligt bättre struktur under veckan. Resultatet blev, då som nu, egen ”färdigmat”, en gladare mamma och mätta barn! På senare tid har jag även utvecklat tänket med planering som en del i strateginatt hålla sig på en hälsosammare bana.  Se din matvarushopping som att du i förlängningen laddar ditt kök med framgång.

Att du börjar tänka annorlunda hjälper dig se vinster och fördelar i köket och allt blir möjligt!
Mia

Övriga krönikor i serien “Mia i köket”:
Mia’s krönika: Man tager vad man haver
Mia’s krönika: Sleven i grytan och alla plattor på en gång, nu kör vi! 

 
Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.