Ange ditt sökord

Mia’s krönika: Fysisk aktivitet blev min livboj

Mia’s krönika: Fysisk aktivitet blev min livboj

Fysisk aktivitet, motion, att gå ut och röra på sig eller gå till gymmet – visst associerar vi alla olika till ord som dessa.

Annons:

Det kan låta så tungt att ”börja gymma” och kanske kännas mer bekvämt att tänka att bara gå ut och ”röra på sig”. Det är många som fastnar i själva ordet och inte ser vad handlingen kan leda till. För allt är ju fysisk aktivitet. Bara det att vi rör på oss får kroppen att må bra och någonstans måste vi ju börja.

För mig kommer dessa samtalsämnen upp ofta när jag har klienter som vill komma igång, starta något nytt. En ingång kan var att se hur pass enkelt det kan vara att få in fysisk aktivitet i vardagen. Och att se allt det positiva det för med sig när man är fysiskt aktiv. De flesta fördelarna har nog många hört talas om men jag tror att många kanske undviker att tänka att det rör just ”mig”. För jag tror att om alla tog hänsyn till och utnyttjade fördelarna med fysisk motion skulle fler vara i rörelse. Jag hade själv till stor del kunnat undvika den situation jag befann mig i för ett antal år sedan om jag hade sett alla kopplingar till sjukdomar och inaktivitet och haft full koll tidigare så det inte hade blivit en begynnande övervikt.

Jag har lite egna tricks och knep som jag vill dela med mig av. Det enklaste tycker jag är att skaffa sig en stegräknare. För då håller den koll på hur mycket man rör sig. Det är okej att kosta på sig en lite bättre stegräknare då den många gånger är mer tålig och korrekt. En bra nivå att börja på är cirka 10 000 steg om dagen. Om du inte orkar eller har möjlighet att gå och röra på dig under en hel timme på en gång så kan du dela upp dina rundor. Jag tycker en timme med ett bra tempo är det som gör att svetten kommer krypande och hjärtat börjar jobba så det händer något i kroppen. Kroppen får börja jobba och vad glad den blir av det*!

Förr trodde jag att jag blev piggare om jag vilade i soffan och nu vet jag att jag faktiskt blir piggare av att gå och röra mig regelbundet. Hälsofördelarna med att vara fysiskt aktiv är många för att nämna några så kanske du kan få bukt med högt blodtryck, undvika hjärt- och kärlsjukdomar och inte minst undvika fetma och övervikt.

Känns det trist att vara ute och spatsera på egen hand, hitta någon att gå med. Kom överens om en tid och dag, kanske till och med återkommande varje vecka, då blir det inte lika lätt at smita när du vet att någon väntar på dig och vice versa. Om man går själv kan det vara lätt att hitta på ursäkter och bortförklaringar. Det gäller även andra fysiska aktiviteter som simning och att gå på gym eller gymklasser. Tankarna är lättare att vifta bort om du har ett tydligt mål och en kamrat att träna tillsammans med.

Numera kombinerar jag inne- och uteaktiviteter. Jag är ute och går, tar dansklasser men kan även gå på gym och träna styrka. Stegräknaren var en stor hjälp i början av mitt nya liv. Den hjälpte mig att visa hur jag låg till och i början var det tungt när jag såg att det saknades nästan lika många steg som jag hade gått när dagen var slut. Då började jag att lägga in kvällsrundor samtidigt som jag såg över min vardag.

Nu försöker jag alltid hitta på ursäkter att röra mig istället för tvärtom. Det kan vara små saker i livet, förändringar, som att undersöka möjligheten att gå till och från vissa ställen istället för att lägga energi på att hitta första bästa färdmedel. Jag har helt klart bytt fokus i mina livsglasögon.

Jag ser den fysiska aktiviteten som en livboj till att skaffa mig en bättre hälsa!

Mia

*Anpassa din fysiska aktivitet till din kapacitet. Har du problem med smärta och värk, kolla först med en läkare eller sjukgymnast vilka rörelser och vilken fysisk aktivitet som passar dig allra bäst och kanske till och med kan hjälpa dig förebyggande och behandlande. Red anmn.

 

Annons:

Sedan 2003 arbetar Mia Ånemyr med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Mia Ånemyr har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor & Adrians Kalasbok - naturligt gott. Mia Ånemyr har även haft en rad mediala framgångar. Mer information på https://miaanemyr.se/

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: