Ange ditt sökord

Ett sätt att motverka för mycket stillasittande under arbetsdagen är att ha möten ståendes. Foto: Shutterstock

Ett sätt att motverka för mycket stillasittande under arbetsdagen är att ha möten ståendes. Foto: Shutterstock

Mer rörelse under arbetsdagen gör dig friskare

Vi människor spenderar överlag alldeles för mycket tid åt att sitta still. Om vi rörde på oss minst två timmar under arbetsdagen skulle vi hålla oss friskare.

Annons:

Slutsatsen baseras på en internationell forskningssammanställning om stillasittandets effekter. Det handlar helt enkelt om att ställa sig upp eller ta en kortare promenad i sammantaget två timmar per dag, helst fyra.

Konsekvenserna av stillasittande är ett relativt nytt forskningsområde, mycket på grund av att stillasittande arbete framför dator har expanderat markant på senare år.  

Variera mellan att sitta, stå och röra på dig 

För att motverka stillasittandet på arbetsplatsen finns det flera lösningar att ta till. De flesta arbetsplatser i dag har höj- och sänkbara skrivbord, vilket är något som borde utnyttjas i större utsträckning. 

Elin Ekblom Bak, doktor i medicinsk vetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, säger till Sveriges Radio att variation mellan att sitta, stå och röra på sig är det absolut bästa.

Andra sätt att få folk att röra mer på sig under arbetsdagen är att placera skrivaren på en annan våning eller i ett annat rum. Man kan också testa att ha möten ståendes eller i samband med en promenad.

Riktlinjer för låg fysisk aktivitet på jobbet

I Storbritannien har folkhälsomyndigheten för första gången tagit fram riktlinjer för låg fysisk aktivitet på jobbet. Det är första gången som konkreta riktlinjer för lågintensiv aktivitet på kontorstid sammanställs.

Enligt Elin Ekblom Bak är det riktlinjer som Sverige borde ta efter. Det skulle i så fall innebära en möjlighet att trycka på arbetsgivare om att skapa en hälsosammare miljö för sina anställda. 

Låg fysisk aktivitet under arbetsdagen skulle även hjälpa till att bidra till färre sjukskrivningar, menar hon. Därtill påpekar hon att det finns studier som pekar på att både effektivitet och prestation är densamma eller ökar med mer rörelse i det dagliga arbetet. Genom att införa två timmars rörelse i de dagliga arbetsföreskrifterna skulle det således gynna även arbetsgivaren.

Negativa konsekvenser vid stillasittande

Som det ser ut nu ägnar medelålders svenskar drygt 60 procent av sin vakna tid åt att sitta still. Det största problemet med det är att musklerna blir inaktiva, något som påverkar hela kroppen negativt. Allt stillasittande gör också att energiförbrukningen blir väldigt låg och energiomsättningen i kroppen hamnar i ett slags avslaget tillstånd.

Studier på senare år har även visat att stillasittande ökar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa former av cancer.

Det står alltså helt klart att stillasittandet får negativa effekter på våra liv och hälsa, även om det enligt Elin Ekblom Bak behövs mer forskning. 

 
Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: