Ange ditt sökord

Mental distraktion effektivt som smärtlindring

Mental distraktion effektivt som smärtlindring

En ny studie bekräftar att mental fokus på annat än smärta kan bidra till att aktivt lindra smärtupplevelsen.

Annons:

En rapport från studien som publicerats på Current Biology visar att svåra minnesspel minskade den upplevda smärtan hos ett antal försökspersoner.

Neurologiska mekanismer

En av forskarna, Christian Sprenger vid University Medical Center Hamburg-Eppendorf i Hamburg, säger i ett uttalande att fenomenet att mental distraktion minskar smärta inte bara är psykologiskt utan också en neurologisk mekanism.

Man vet sedan tidigare att distraktion kan påverka upplevelsen av smärta, däremot har man inte haft kunskap i mekaniken bakom. Det är denna som forskarna nu tittat närmare på. 

Man lät en grupp försökspersoner, män i 20-årsåldern, utföra två olika minnestest. Ett svårt och ett lite lättare. Samtidigt fick man former av smärtstimulering och skulle, när testet var slut, sammanfatta hur mycket de kom ihåg och hur hög smärtan upplevdes.

19 % lägre smärta

Den grupp som utförde det svårare av de två minnestesten upplevde 19 % mindre smärta. De hade även lättare att minnas de siffror som fanns i minnestestet. 

Forskarna anser att deras studie visar på vikten av att inkludera kognitiv beteendeterapi i behandling av smärtsjudom eftersom mental stimulering kan förebygga upplevd smärta redan tidigt.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: