Ange ditt sökord

Majoriteten av IBS-patienter saknar information från vården
Anki, 63 år från Västerås fick diagnosen IBS redan 2006, men som för många andra med IBS tog det lång tid innan hon fick hjälp. Foto: Shutterstock

Anki, 63 år från Västerås fick diagnosen IBS redan 2006, men som för många andra med IBS tog det lång tid innan hon fick hjälp. Foto: Shutterstock

Majoriteten av IBS-patienter saknar information från vården

Över 70 procent av dem som har fått diagnosen IBS upplever att de inte fått tillräcklig information om sin sjukdom av sjukvården.

Annons:

IBS är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar ca 15 procent av Sveriges befolkning*.

Magen hindrar i vardagen

Problem med magen ökar, både i Apotekets “Om mag och tarmbesvär”, Novus (juni 2019) och Magrapporten 2019 från Valio visar att trenden med ohälsa kopplad till magen har ökat sedan 2016. Idag uppger 4 av 10 svenskar sig ha obalans i magen minst varje månad.

Att ha magproblem är begränsande och av dem som svarat i Novus undersökning så säger var femte att magen styr och/eller hindrar dem i deras vardag.

Majoriteten får inte tillräcklig information

IBS eller Irritable Bowel Syndrome är en funktionell magtarmsjukdom som drabbar 15 procent av befolkningen. Merparten av dem som söker vård för IBS är kvinnor 20-65 år. Bland barn och unga ökar antalet som får diagnosen. Orsakerna bakom IBS är fortfarande inte helt kända. Forskning om IBS pågår, både vad gäller orsak och behandling. Fortfarande ges felaktiga kostråd till patienter med IBS, vilket leder till att många inte blir hjälpta och därmed tvingas söka vård igen.

Undersökningar visar att så många som 72 procent* av dem som fått diagnosen IBS, (Irritable Bowel Syndrome) upplever att de inte fått tillräcklig information om sin diagnos av vården.Det innebär att många på egen hand förväntas söka information om sin diagnos vilket orsakar onödig oro och stort lidande för individen.

IBS-dagen 16 januari – behov av ökad kunskap

IBS kan behandlas och nu väljer Belly Balance att sätta fokus på IBS för att förbättra vården och hela Sveriges maghälsa genom att instifta IBS-dagen den 16 januari. Syftet är att uppmärksamma och samtidigt höja kunskapen om IBS och att fler förhoppningsvis får en lugnare mage. Belly Balance grundades 2016 av leg dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer, båda med lång klinisk erfarenhet från primärvården. Med över 15 000 behandlade patienter anses Belly Balance vara ledande experter på behandling av IBS i Sverige.

– Vi ser behovet av att öka kunskapen om IBS är stort, både inom vården och i samhället i stort, säger Sofia Antonsson, dietist och grundare av Belly Balance.

Inom läkarkåren är kunskapen om IBS relativt låg och många patienter vittnar om att de inte fått information eller rätt hjälp. Hos dietister finns kunskapen, men det finns för få dietister för att kunna ta hand om alla patienter.

– Vi har i många år arbetat med att utbilda dietister och nu är det även dags att nå ut till läkarna, vilka ofta är de första att träffa patienter med IBS.

Det går att göra något åt uppblåsthet, gaser och en allmänt orolig mage, med hjälp av kostbehandling och livsstilsförändringar kan man idag hjälpa de allra flesta med IBS konstaterar Belly Balance.

– Vi såg snabbt ett behov av att nå fler med vår behandling. Därför skapade vi en digital IBS-behandling som alla i Sverige kan ta del av, säger Jeanette Steijer, dietist och grundare av Belly Balance.

Behandlingen görs direkt i appen Belly Balance och är baserad på kostbehandlingen FODMAP** i kombination med kunskap om magen och stresshantering.

“Jag blev symtomfri redan första dagen”

Anki, 63 år från Västerås fick diagnosen IBS redan 2006, men som för många andra med IBS tog det lång tid innan hon fick hjälp. Av läkaren fick hon veta att det inte fanns något hon kunde göra, men det vägrade Anki att tro på. Hon testade sig fram med bland annat akupunktur och KBT, men det hjälpte inte. Magen var ständigt uppsvullen och det spände och gjorde ont.

– Jag fick nys om Belly Balance i december 2018 och bestämde mig för att prova på programmet Magbalans. Jag blev symtomfri redan första dagen, säger Anki.

Många söker inte hjälp

Statistik från IBS-testet som DOKTORN drog igång innan årsskiftet visar att medan lite över 7 procent har testat receptbelagda läkemedel för sina magbesvär så har 14 procent provat antibiotika och 25 procent ändrat sin kost. Tyvärr visar siffrorna även att hela 35 procent inte har testat något för att komma till rätta med magbesvären vilket Sofia Antonsson menar kan tyda på att det saknas just information om vad man kan göra åt besvären och fastslår att vården behöver bli bättre på att slussa patienterna rätt. 

I Ankis fall har hon med hjälp av programmet lärt sig vad det är hon behöver undvika för att hålla sin mage lugn. Anki berättar vidare att hon idag känner sig mer bekväm i sina kläder och att magen inte längre upptar lika mycket tanketid.

– Det är så skönt att äntligen ha en normal mage, säger Anki avslutningsvis.

Du som vill kan göra IBS-testet på www.doktorn.com/ibstestet

Annons:

*WGO, World Gastroenterology Organisation, global guideline 2009, **Belly Balance användardata 2019, ** forskarlag vid Monash University, Australien

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: