Ange ditt sökord

Att vara fysiskt nära sin partner har en lugnande effekt och då är även lukten en viktig komponent.  Foto: Shutterstock

Att vara fysiskt nära sin partner har en lugnande effekt och då är även lukten en viktig komponent. Foto: Shutterstock

Lukta på din partner och bli lugnare

Om du känner dig stressad kan det hjälpa att känna lukten av din partner. En amerikansk studie visar nämligen att stressnivåerna minskar om man känner lukten från en person som man har en kärleksrelation med. 

Annons:

Att vara fysiskt nära sin partner har en lugnande effekt och då är även lukten en viktig komponent. 

Fick lukta på tröja innan stresstest

I studien medverkade cirka 100 heterosexuella par där kvinnorna fick utföra ett stresstest. Både innan och efter testet fick de lukta på en tröja som hade burits av deras partner, en främling eller ingen alls. 

När resultatet sammanställdes såg man att stressnivåerna hos kvinnorna minskade både före och efter genomfört stresstest om de hade fått lukta på sin partners tröja. Fick man däremot lukta på en främlings tröja så ökade stressen.

Då kan lukten kan få motsatt effekt

Johan Lundström, docent i experimentell psykologi på Karolinska Institutet, håller med om att lukten är en viktig komponent hos ens partner men poängterar också att den amerikanska studien inte tagit hänsyn till om förhållandet mellan paren var bra eller dåligt. Han menar att man kan ha lärt sig att associera sin partners lukt med stress, till exempel om man är på väg att separera, och i så fall tror han att partnerns lukt kan få motsatt effekt. 

Men är du i ett bra förhållande och känner dig stressad, ja, då kan det hjälpa att lukta på din partners tröja för att känna dig lugnare. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: