Ange ditt sökord

Livsstilsförändring vid smärta

Livsstilsförändring vid smärta

Omkring en femtedel av befolkningen har någon form av långvarig smärta.

Annons:

Ändå är det en dold sjukdom som ofta missförstås. 

Till smärtcentrum på Akademiska sjukhuset kommer patienter som har fått en smärtdiagnos och trots läkemedelsbehandling och sjukgymnastik inte blivit bättre. Sedan ett par år anordnas utbildningsprogram för patienter och anhöriga, då man träffas tre gånger.

– Eftersom smärta sällan syns utanpå upplever många patienter misstro och bristfällig förståelse från sin omgivning. Vår målsättning är att visa på strategier, hur man genom att ta kommando över sin sjukdom och ändra sitt beteende faktiskt kan minska besvären, säger Birgitta Nilsson, överläkare i smärtrehabilitering på smärtcentrum.

– Många med långvarig smärta fastnar i mönster som innebär att man inte vågar motionera och tar hjälp med praktiska saker av rädsla för att bli sämre. Men effekten blir ofta den motsatta. Utbildningen handlar mycket om att visa på vikten av att inte alltid handla på instinkt, att fatta genomtänkta beslut. En aktiv livsstil är absolut att rekommendera, men rörelse ska alterneras med vila. Man ska varken över- eller underträna, säger Birgitta Nilsson.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: