Ange ditt sökord

Lightprodukter kan visa sig vara allt annat än hälsosamma. Foto: Shutterstock

Lightprodukter kan visa sig vara allt annat än hälsosamma. Foto: Shutterstock

Lightprodukter förändrar tarmfloran – kan orsaka diabetes

Att ersätta socker med lightprodukter kan visa sig öka risken för ohälsa och för en del kan lightprodukter förhöja blodsockret rejält och försämra glukostoleransen. 

Annons:

Det konstaterar israeliska forskare i en artikel i tidskriften Nature.

Lightprodukter populärt

Att socker och sockerberoende orsakar ohälsa är allmänt känt och att minska på intaget eller undvika socker kan förbättra hälsan. 

Som svar på det har livsmedelsindustrin producerat allt mer lightprodukter där man ersatt sockret med konstgjorda sötningsmedel. Lightprodukter har dessutom visat sig oerhört populärt hos konsumenterna.

Motsatt effekt

I studien ingick olika försök till exempel fick sju friska personer äta sötningsmedel. Efter bara fyra dagar hade hälften av dem drabbats av förhöjda blodsockervärden. Man kunde även se en nedsatt glukostolerans. 

Nedsatt glukostolerans betyder att kroppen får en försämra möjlighet att hantera blodsockret och är en riskfaktor för typ 2-diabetes.

Förändrar tarmfloran

Den troliga orsaken menar forskarna kan lokaliseras till tarmens bakterier. Sötningsmedel verkar nämligen förändra sammansättningen av tarmfloran något som i sin tur förhöjer blodsockret rejält.

Däremot verkar inte alla drabbas, forskarna tror till och med att man kommer att kunna förutsäga vika som skulle drabbas av den här effekten genom att studera deras tarmflora, det säger Eran Segal som är artikelns andre huvudförfattare.

Oerhört intressant

Genrellt anses konstgjorda sötningsmedel helt ofarliga, det säger en forskare vid Göteborgs universitet till Tidningarnas telegrambyrå appropå de nya resultaten som anses vara oerhört intressanta.

Det kan finnas ett behov att omvärdera lightprodukter menar forskarna och konstaterar att en anledning varför många som slutar äta socker inte går ner i vikt skulle kunna vara just lightprodukter. 

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: