Ange ditt sökord

Längre liv för äldre män som är fysiskt aktiva

Längre liv för äldre män som är fysiskt aktiva

För äldre män kan en ökning av den fysiska aktiviteten ha samma gynnsamma effekter som för rökare att sluta röka, enligt en ny svensk studie.

Annons:

Forskare från Uppsala Universitet och Karolinska institutet har följt 2322 män från att de var 50 år till 82 år. Resultaten visar att fysiskt mycket aktiva män i 50-årsåldern förlänger sina liv med 2,3 år jämfört med män i samma ålder som lever ett stillasittande liv.

Hög fysisk aktivitet

Hög fysisk aktivitet motsvarade att de sportade eller ägnade sig åt tungt trädgårdsarbete tre timmar eller mer varje vecka. Då männen blivit 60 år var det 11 procent som hade ökat sin fysiska aktivitet. Tio år senare låg dödligheten för männen som ökat aktivitetsgraden på samma nivå som för männen som varit aktiva hela tiden.

Forskarna konstaterar att män som börjat röra på sig mer får samma ökning av den förväntade överlevnaden som för rökare som slutat röka.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: