Ange ditt sökord

Med en läkemedelsrobot får du eller din anhörig en större självständighet och en mycket tryggare tillvaro. Foto: izafe

Med en läkemedelsrobot får du eller din anhörig en större självständighet och en mycket tryggare tillvaro. Foto: izafe

Läkemedelsroboten Dosell påminner när det är dags att ta medicinen och den ser till att du tar rätt läkemedel i rätt dos. Foto: izafe

Läkemedelsroboten Dosell påminner när det är dags att ta medicinen och den ser till att du tar rätt läkemedel i rätt dos. Foto: izafe

Läkemedelsrobot skapar trygghet och självständighet för äldre

Felmedicinering är ett allvarligt problem, både för individen och för sjukvården. En läkemedelsrobot hjälper till och matar ut rätt medicin, i rätt dos och i rätt tid. Den påminner även när det är dags att ta medicinen. Roboten skickar dessutom ett larm till anhörig och vården om medicinen av någon anledning inte tas.

Annons:

Antalet äldre i Sverige ökar stadigt. Enliga Statistiska Centralbyrån stiger antalet personer över 80 år med 50 procent mellan år 2017 och 2027. Med åldern kommer också ofta en lång lista på läkemedel. Att antalet äldre blir fler samtidigt som resurserna i äldreomsorgen är begränsade ökar risken för felmedicineringar.

För att klara kraven på en säker medicinering, där både patienter och anhöriga kan känna sig trygga, behöver delar av vården digitaliseras. Läkemedelsrobotar säkerställer att mediciner levereras i rätt tid och mängd, vilket gör att felmedicinering kan undvikas. Dessutom frigörs tid som i stället kan läggas på mer kvalitativ omvårdnad av den äldre.

Läkemedelsrobot hjälper

Dosell är en läkemedelsrobot som hjälper dig eller din anhörig att medicinera rätt. Roboten levererar rätt läkemedel via dospåsar som innebär att patienten får sin medicin i rätt dos. Den påminner också om att ta läkemedelsdosen vid rätt tidpunkt.

Via Dosell-appen informeras anhöriga och vårdpersonal omedelbart om en dos av någon anledning inte tagits i tid. Man kan därför enkelt följa upp medicineringen på distans och säkerställa att den förskrivna medicineringen följs. Roboten är konstruerad så att den endast delar ut avsedd dos så att resterande doser förblir oåtkomliga, vilket är viktigt för att inte den äldre ska ta för mycket av sin medicin.

Läkemedelsroboten Dosell är ett hjälpmedel för de som behöver öka följsamheten till medicineringen eller själva vill sköta sin medicinering. Roboten gör att det går att leva ett självständigt och tryggt liv, utan att vara beroende av eller begränsad till hemtjänstens hjälp.

Med en läkemedelsrobot kan många människor bo kvar hemma längre och få leva ett friare liv. Det minskar dessutom behovet av rutinmässiga läkemedelsrelaterade besök och ger därför mer tid för den mänskliga omsorgen. Roboten underlättar en säker egenvård.

Om du är intresserad av att köpa en robot till dig eller en anhörig, besök www.dosell.se/privat-dosell

Dosell är smidig, liten och lätt att transportera eller bära med sig vid resor. Den är enkel att använda och installera och kräver ingen teknisk kompetens. Den klipper upp dospåsen och förbereder medicinen till patienten. Dosell skapar med andra ord trygghet för både användare, anhöriga och vården genom att se till att rätt medicin ges i rätt dos, i rätt tid och till rätt person.

Se film om hur man använder Dosell.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: