Ange ditt sökord

Nu hoppas forskare att man med substansen tofacintinib kan ta fram billigare läkemedel och ett ytterligare effektivt preparat mot reumatoid artrit. Foto: Shutterstock

Nu hoppas forskare att man med substansen tofacintinib kan ta fram billigare läkemedel och ett ytterligare effektivt preparat mot reumatoid artrit. Foto: Shutterstock

Nytt preparat mot reumatoid artrit (RA) har visat sig effektivt

I Sverige lever cirka 60 000 personer med kronisk ledgångsreumatism. Nu visar en studie att substansen tofacitinib, ett läkemedel i tablettform, har god effekt vid behandling mot denna ledsjukdom. En ledsjukdom som ger smärta, svullnad och stelhet i lederna.

Annons:

Den nya studien visar att tofacitinib är lika effektivt som biologiska läkemedel och dessutom kan tas i tablettform istället för som till exempel injektioner.

Biologiska läkemedel

I studien delades totalt 717 personer in i tre grupper. De olika grupperna behandlades med den nya substansen tofacitinib i hög eller låg dos, med det redan godkända prepratet adalimumab alternativt med placebo.

Adalimumab är ett biologiskt läkemedel. Biologiska läkemedel som funnits på den svenska marknaden sedan slutet av 90-talet har länge ansetts som dyrt och krångligt eftersom man tar dessa som infusioner eller injektioner. Ett annat problem är att långt ifrån alla svarar på behandling av biologiska läkemedel.

Patienter som behandlats med tofacintinib fick bäst förbättring

Genom att sammanställa patienternas symtombild kom forskarna fram till att över 50 procent av de patienter som fått tofacinitinib hade fått symtomlindring. Samma siffra i de två andra grupperna var 47 procent hos de som fått adalimumab samt 28 procent i placebogruppen.

Man anser att det går att styrka att det nya preparatet har visat en effekt jämförbar med de biologiska läkemedlen.

Biverkningar av tofacinitinib

Man såg olika biverkningar efter behandling med tofacinitinib, bland annat mag- och tarmbesvär och leverpåverkan men Ronald von Vollenhoven, professor i klinisk behandlingsforskning vid Karolinska Institutet säger att biverkningarna var relativt ovanliga.

Han tillägger i ett uttalande att patienterna över lag tålde behandlingen väl och välkomnar nya effektiva läkemedel för behandling av reumatoid artrit.

Bättre preparat

Utvecklingen går framåt när det gäller behandling av reumatoid artrit. De biologiska läkemedel som kom innebar då stor skillnad för behandlingen av RA men anses då krångliga att distribuera samt inte alltid fungera. De var dock bättre än de preparat som var aktuella på markanden i slutet av 90-talet.

Nu hoppas Ronald von Vollenhoven att man med substansen tofacintinib kan ta fram billigare läkemedel och ett ytterligare effektivt preparat mot reumatoid artrit.

Mer läsning:

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Prostatacancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.