Ange ditt sökord

Av hushållssysslor som görs mer på rutin, såsom att städa och laga mat, är det kvinnorna som tar störst ansvar.  Foto: Shutterstock

Av hushållssysslor som görs mer på rutin, såsom att städa och laga mat, är det kvinnorna som tar störst ansvar. Foto: Shutterstock

Kvinnor tar störst ansvar i hemmet

Sverige må vara ett av världens mest jämställda länder, men när det kommer till att ta ansvar i hemmet är det kvinnorna som står för större delen av allt hushållsarbete. Någon som även männen håller med om.

Annons:

Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Metro. Där uppger 55 procent av kvinnorna i en parrelation att de tar större ansvar för hushållssysslor än sin partner – och 38 procent av männen instämmer i det. 

Kvinnor gör mest, men männen gör mer än tidigare

Räknar man in allt obetalt arbete, det vill säga även underhållsarbete, omsorg och inköp, står kvinnorna för 57 procent av det. Men Maria Stanfors, professor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, vill poängtera att männen gör fler insatser av obetalt arbete idag än vad de gjorde förr. Dock handlar det främst om barnomsorg och om sysslor som inte är rutinartade, till exempel bilvård och reparationer. Av hushållssysslor som görs mer på rutin, såsom att städa och laga mat, är det kvinnorna som tar störst ansvar. Det är också sådan typ av arbete som orsakar stress.

I undersökningen uppger 16 procent av männen att de gör allt eller mer än sin partner i hemmet, men bara 5 procent av kvinnorna anser att männen tar på sig mest hemarbete. I undersökningen deltog 1013 personer, varav 634 svarade att de är gifta, sambo eller i registrerat parterskap.

Jämställdheten i hemmet har ökat sedan 90-talet

Jämställdheten i hemmet har däremot förbättrats sedan början på 1990-talet, säger Maria Stanfors. Generellt har kvinnor minskat tiden de lägger på obetalt arbete, medan männen har ökat sin. Även totalt sett har tiden för hushållssysslor minskat, både i Sverige och i andra västländer. Mycket av det beror på ny teknik i form av maskiner och produkter som möjliggör att vi slipper göra allt för hand. 

Fakta om undersökningen

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel, en så kallad accesspanel där deltagarna är förrekryterade och vill delta. Undersökningen genomfördes under perioden 6-8 oktober 2017.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder och region.

Annons:

Källor:

Metro.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: