Ange ditt sökord

Kvinnor med långvarig nacksmärta har ofta begränsningar i nackens rörelseomfång. Foto: Shutterstock

Kvinnor med långvarig nacksmärta har ofta begränsningar i nackens rörelseomfång. Foto: Shutterstock

Kvinnor med långvarig nacksmärta har ofta specifika rörelsebegränsningar

Långvarig smärta i nacken är vanligt och drabbar främst kvinnor. Nacksmärtor påverkar livskvaliteten och orsakar även stora kostnader för samhället.

Annons:

Thomas Rudolfsson, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, enheten för fysioterapi, visar i sitt avhandlingsarbete att kvinnor med långvarig nacksmärta ofta har specifika nedsättningar i nackens rörelseomfång. 

Begränsningar i nackens rörelseomfång

Kvinnor med långvarig nacksmärta har ofta begränsningar i nackens rörelseomfång som är specifika både vad gäller nivå i halsryggen och rörelseriktning. 

Enligt studierna har dessa personer en begränsad förmåga till bakåtböjning i den övre nackregionen, medan det finns en begränsning i framåtböjning i den nedre nackregionen.

Värdefull kunskap

Tomas Rudolfsson menar att forskningsresultaten i avhandlingen ger en mer detaljerad och specifik bild av den här typen av funktionsnedsättning och att denna kunskap kan vara av värde vid individanpassning av träning men också ge en ökad förståelse för orsakerna bakom besvären.

Testets kliniska trovärdighet stärks av att graden av rörelsebegränsning har samband med den självskattade funktionen i nacken, symtom och upplevelser av hälsa. Resultatet motiverar även till att använda metoden i vården.

Viktigt att klarläga orsakerna

Idag saknas enligt Tomas Rudolfsson tillräckliga kunskaper om denna smärtproblematik i vården för att rehabiliteringen ska bli effektiv. Därför är det viktigt att utveckla metoder för att objektivt mäta funktionsnedsättningar och att utveckla samt utvärdera nya rehabiliteringsmetoder.

Nu är det viktigt att forskningen fortsätter att klarlägga orsakerna bakom de specifika nedsättningarna hos personer med nacksmärtor, säger Thomas Rudolfsson i en kommentar.

Annons:

Källor:

Umeå universitet. Avhandlingen online (extern länk)

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: