Ange ditt sökord

Forskning visar att våldsutsatthet kan få allvarliga konsekvenser på såväl den fysiska som den psykiska hälsan.  Foto: Shutterstock

Forskning visar att våldsutsatthet kan få allvarliga konsekvenser på såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Foto: Shutterstock

Det viktigaste en närstående kan göra är att visa att ”jag ser dig”. Foto: Shutterstock

Det viktigaste en närstående kan göra är att visa att ”jag ser dig”. Foto: Shutterstock

Åsa Witkowski är chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, som driver Kvinnofridslinjen.  Foto: Shutterstock

Åsa Witkowski är chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, som driver Kvinnofridslinjen. Foto: Shutterstock

Kvinnofridslinjen besvarar allt fler samtal från våldsutsatta

Till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen ringer kvinnor som utsatts för hot och fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Under de senaste åren har samtalen blivit allt fler.

Annons:

Sedan hösten 2017 har samtalen ökat för varje år. En orsak till ökningen tros vara en kombination av att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation uppmärksammas mer i samhället och att allt fler känner till Kvinnofridslinjen.

– Det är svårt att säga varför, om det beror på att fler utsätts för våld eller om det finns en ökad medvetenhet om problematiken och som gör att det blir mer tillåtet att prata om våldet. Helt klart är att ökningen ser ut att hålla i sig, säger Åsa Witkowski som är chef för patientverksamheten på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, som driver Kvinnofridslinjen.

Kvinnofridlinjen har spelat en viktig roll under coronapandemin.

– Vi vet att isolering leder till ökad våldsutsatthet samtidigt som det är svårare att söka hjälp när förövarens kontroll ökar, säger Åsa Witkowski. Därför är det viktigare än någonsin att vi hjälps åt att hålla kontakt med vänner och arbetskamrater för att bryta isoleringen, och att sprida numret till Kvinnofridslinjen.

Specialutbildade socionomer och sjuksköterskor

Medarbetarna på stödtelefonen är specialutbildade socionomer och sjuksköterskor. Deras uppgift är att lyssna och ge professionellt stöd så att den som ringer kan förändra sin situation.

– Det är en stor trygghet för kvinnor som är utsatta för våld att veta att det alltid finns någon som lyssnar. Bara vetskapen om att det finns någonstans att vända sig dygnet runt gör att kvinnor orkar fortsätta, säger Åsa Witkowski.

Anhöriga och personer som i sitt yrke möter utsatta kvinnor är också välkomna att ringa till Kvinnofridslinjen.

Att vara anhörig lika oroande

Att vara anhörig till någon som utsätts för våld kan vara lika oroande som att vara närstående till någon i andra utsatta situationer.

– Varje dygn ringer anhöriga som är oroliga för någon som de känner eller är släkt med för att få stöd för att själva kunna hjälpa den som är utsatt. Ofta behöver den som ringer bekräftelse på att deras magkänsla om att allt inte står rätt till stämmer och få råd om hur de ska hantera situationen, säger Åsa Witkowski.

“Jag ser dig”

Det viktigaste en närstående kan göra är att visa att ”jag ser dig”, säger Åsa Witkowski.

– Fortsätt fråga om din anhörige vill fika, följa med på bio eller träna. Det signalerar att du bryr dig och att du är beredd att hjälpa till. Det finns tydliga samband mellan våld och ohälsa.

Forskning visar att våldsutsatthet kan få allvarliga konsekvenser på såväl den fysiska som den psykiska hälsan.

– För att hälso- och sjukvårdspersonalen ska kunna få en förståelse dig som patient och bättre kunna hjälpa dig är det bra att du berättar om du har varit utsatt för våld, säger Åsa Witkowski.

Fakta Kvinnofridslinjen

Numret till Kvinnofridslinjen är 020-50 50 50. Den är alltid öppen, dygnet runt, årets alla dagar. Samtalet är kostnadsfritt och den som ringer är anonym. Kvinnofridslinjen har tillgång till tolk på de flesta språk som talas i Sverige. Till stödtelefonen ringer kvinnor som är utsatta för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Information om Kvinnofridslinjen finns på 30 språk samt teckenspråk och i punktskrift.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: