Ange ditt sökord

Dagboken är ett digitalt kommunikationsverktyg för barn, unga och vuxna med behov av kognitivt stöd.  Foto: Shutterstock

Dagboken är ett digitalt kommunikationsverktyg för barn, unga och vuxna med behov av kognitivt stöd. Foto: Shutterstock

Kvinnliga e-hälsoentreprenörer bakom ny digital dagbok

Trygghet, delaktighet, minskad stress och förenklad kommunikation i vardagen för dagboksinnehavare, familj och personal är vad grundarna bakom den elektroniska dagboken PictureMyLife hoppas på att bidra till.

Annons:

Själva idén födds ur en erfarenhet då Lisa Lidgren, en av grundarna, har en son med Downs syndrom. 

Liksom många föräldrar i samma situation kommunicerade Lisa varje dag med skolan via en handskriven kontaktbok med inklistrade bilder, en omständlig och tidskrävande procedur. Sonen bar kontaktboken i sin ryggsäck och ibland hände det att boken kom på avvägar, andra gånger blev sönderriven och med tiden också svårläst. Dessutom fick föräldrarna information om hur dagen varit först på kvällen när de träffade sonen igen. Lösningen blev att utveckla Dagboken, berättar Yvonne Malmström Grimme, vd för PictureMyLife. 

Ett verktyg för de i behov av kognitivt stöd

Lisa Lidgren och två av de övriga grundarna, Maria Skantz och Lollo Andström har samtliga bakgrund som grafiska formgivare och som kollegor på reklambyrå där de tog fram reklam och utbildningsmaterial inom HR, medicin och hälsa. Yvonne Malmström Grimme har själv arbetat på ledande positioner inom försäljning och forskning samt med konsultverksamhet inom läkemedelsindustrin. 

Visionen för PictureMyLife är att erbjuda användarvänliga, bildbaserade hjälpmedel för kommunikation och struktur som gör vardagen enklare för personer med behov av kognitivt stöd, oavsett ålder och ambitionen är att i framtiden även lansera Dagboken globalt. 

Vi är ett komplement till sociala medier eftersom det bara är de som är inbjudna till dagboken som kan läsa och skriva inlägg. Vi tar allvarligt på datasäkerhet och arbetar idag med en inloggning med mycket hög säkerhet och med krypterat innehåll. De som använder vår Dagbok ska känna sig trygga när de laddar upp bilder, filmer och texter.

Viktigt kommunikationshjälpmedel 

Dagboken kostar ungefär som en biobiljett per månad, en medveten prissättning för att alla ska ha råd.

Vi har valt att inte ha reklam på vår plattform och vi säljer inte heller information vidare. Förhoppningen är att användare ska kunna använda Dagboken i vardagen och redan idag är den ett viktigt kommunikationshjälpmedel för många barn, unga och vuxna med behov av stöd. Behovet av bra digitala verktyg i skolan, dagverksamheter, boenden och äldreomsorgen kommer dessutom att öka kraftigt under de kommande åren och vi vet att vår lösning fungerar mycket bra och kan anpassas till nya länder.

Mycket positivt feedback för Dagboken

Även om de affärsmässiga målen står på agendan konstaterar Yvonne Malmström Grimme att det finns en aspekt som är särskilt glädjande med det man gör.

Varje dag vi får höra från nöjda användare som upplever att Dagboken har förändrat deras liv och får höra solskenshistorier om hur mycket den betyder för enskilda personer – det är stolta och roliga ögonblick för oss!

Fakta PictureMyLife

En elektronisk dagbok för enkel interaktiv kommunikation med stöd av bilder där dagboksanvändaren tar egna bilder eller använder bildbaser som ingår. Finns på webben samt som app till iOS och Android. Används av såväl skolor som omsorg och privatpersoner. För mer information besök www.picturemylife.se 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: