Ange ditt sökord

Webhandel av kosmetika medför vissa risker Foto: Shutterstock

Webhandel av kosmetika medför vissa risker Foto: Shutterstock

Kosmetikaköp på nätet kan vara hälsofarligt – se upp för fällorna!

Black friday står för dörren och julklappshandeln tar snart fart på allvar men om du köper kosmetik på nätet krävs vaksamhet.

Annons:

Det menar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande där man varnar för risken att drabbas av allergiska reaktioner eller utsättas för hälsopåverkande kemikalier om produkterna inte följer EU-reglerna.

10 miljarder per år på kosmetika

Snart tar julklappshandeln fart på allvar, och allt fler svenskar handlar sina julklappar på nätet. Handelns utredningsinstitut HUI uppskattar idag att julhandeln 2019 totalt kommer att uppgå till 79,8 miljarder kronor. Julklappshandeln på nätet 2019 beräknas enligt E-Barometern uppgå till 8,4 miljarder.

Under 2018 köpte svensken kosmetika och hälsorelaterade produkter för 10,6 miljarder. Kosmetika är dessutom en väldigt vanlig julklapp, varför det är viktigt att vara vaksam på vad det är man köper.

Webbhandel av kostmetika medför risker

Webhandeln medför vissa risker och EU-reglerna för kosmetika är till för att användaren inte ska drabbas av till exempel allergiska reaktioner eller utsättas för hälsopåverkande kemikalier.

– Det finns en rad regler för kosmetiska produkter som alla syftar till att skydda konsumenten. Men det är en enorm marknad som stadigt ökar och konsumenten löper risk att få hem hälsovådliga produkter från oseriösa webshoppar, säger Josefin Liljeteg, chef för Kosmetikatillsynen på Läkemedelsverket.

Fem viktiga frågor vid köp av kosmetika

Kosmetiska produkter som säljs i Sverige är oftast säkra att använda. Konsumenten bör ändå vara vaksam vid köp av kosmetika, både från fysiska butiker och på webben. Webbshopar kan erbjuda varor från andra marknader och ibland uppfylls inte EU-kraven för innehåll, märkning och tillverkning. De kan till exempel innehålla förbjudna ämnen, vara förorenade med bakterier eller i själva verket vara läkemedel.

Det kan ofta vara svårt att hitta den ansvariga för en webbshop. Då är det svårt reklamera produkten eller ta reda på varifrån den kommer om man skulle råka ut för en oönskad effekt av produkten.

Fem viktiga frågor vid köp av kosmetika

  1. Finns det en innehållsförteckning och tydliga användningsinstruktioner? Inom EU ska kosmetika som säljs ha en innehållsförteckning, och innehållet ska vara godkänt för användning inom EU. Om produkten saknar eller har otydliga instruktioner kan det orsaka stora besvär för användaren. Om produkten är märkt med “endast för yrkesmässig användning” ska man inte använda den utan rätt utbildning.
  2. Står tillverkare angiven, inklusive kontaktuppgifter? Tillverkaren måste ha en fysisk adress inom EU/EES för att man ska kunna spåra produkten, till exempel om användaren upplever oönskade effekter eller andra problem. En adress till en webbsida räcker alltså inte.
  3. Görs vidlyftiga hälsopåståenden om produkten? Det är noga reglerat vad man får påstå kring kosmetiska produkter. Man ska inte köpa produkter som marknadsförs som att de botar eller lindrar sjukdomar.
  4. Har produkterna passerat bäst-före-datum? Gammal kosmetika kan göra att man får bakterieväxt i produkten. Detta kan orsaka både infektioner och allergiska reaktioner. Man ska vara uppmärksam på datummärkningen, och läsa noga på förpackningen hur den ska förvaras och hur länge den håller efter att den har öppnats.
  5. Är produkten orimligt billig? Då finns risk för att man erbjuds en piratkopia. Kosmetika är en av de mest piratkopierade produkterna i den globala handeln, och kan medföra stora hälsorisker eftersom tillverkaren knappast bryr sig om de andra regler som gäller för kosmetika, till exempel kraven på innehåll, hållbarhet eller spårbarhet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: