Ange ditt sökord

Listan, som är nationell, visade att Sundbybergs kommun låg i topp. Foto: Shutterstock

Listan, som är nationell, visade att Sundbybergs kommun låg i topp. Foto: Shutterstock

Kommunerna som satsar mest på äldrevården

En ny undersökning från Socialstyrelsen visar hur mycket kommunerna satsar på äldrevården. I topp, och i botten, ligger bland annat två kommuner i Stockholmsområdet. 

Annons:

Det är i en alldeles färsk rapport där Socialstyrelsen presenterar siffror som visar hur mycket pengar kommuner lägger på vård och omsorg för 65-åringar och äldre.

Sundbyberg i topp

Listan, som är nationell, visade att Sundbybergs kommun låg i topp. Norrtälje kommun däremot låg i den absoluta botten.

Till Dagens nyheter säger Socialstyrelsens utredare Matilda Hansson att de olika värden man fått fram beror på faktorer som till exempel hur mycket hemtjänst kommunen har beviljat. Trots att listan tydligt har en topp och en botten så är inte tanken från Socialstyrelsens sida att man ska jämföra mellan varandra utan istället fundera på hur man använder sina resurser och vad man kan göra annorlunda om det finns ett behov. Det visar även invånarna hur pengarna i en kommun prioriteras, säger Matilda Hansson.

Indexbaserad lista

Listan som Socialstyrelsen tagit fram är ett index. Till exempel betyder värdet 1,0 att den kommunen har lagt lika stor andel (av kommunens totala kostnader) på vård och omsorg till invånare 65 år och äldre som den gruppens andel är av kommunens befolkning. I beräkningarna ingår även vård och omsorg som utförs av privata aktörer inom kommunen. Det är alltså inte kvaliten i sig man har mätt utan vilka summor som respektive kommun har valt att lägga på sin äldreomsorg. 

Resultatet, som gäller 2012, visade att Norrtälje kommun la 40 procent mindre på sin äldreomsorg under det året sett till andelen invånare som är 65 år och äldre medan Sundbybergs kommun la 50 procent mer på sin äldreomsorg jämfört med andelen äldre boende i kommunen.

Matild Hansson sammanfattar till Dagens nyheter att “det här är definitivt en indikation på kommunernas och de lokala politikernas ambitionsnivå för äldrevården”.

Topplistan

 1. Sundbyberg 1,5
 2. Solna 1,4
 3. Stockholm 1,4
 4. Kiruna 1,3
 5. Ragunda 1,3
 6. Lund 1,3
 7. Lidingö 1,2
 8. Malå 1,2
 9. Åre 1,2
 10. Gällivare 1,2

Bottenlistan

 1. Norrtälje 0,6
 2. Valdemarsvik 0,7
 3. Upplands-Bro 0,7
 4. Staffanstorp 0,7
 5. Nykvarn 0,7
 6. Emmaboda 0,7
 7. Flen 0,7
 8. Tyresö 0,8
 9. Sigtuna 0,8
 10. Håbo 0,8

Fakta

Listorna baseras på hur mycket pengar kommuner lägger på vård och omsorg för 65-åringar och äldre. Det är ett index över hur stor del den vården och omsorgen är av kommunens totala kostnader, relaterat till den åldersgruppens andel i kommunen. 1,0 betyder att andelarna är lika stora. 

Källa: Dagens Nyheter, Socialstyrelsen

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: