Ange ditt sökord

Framförallt är det den förändrade formen och storleken på burkar och tabletter som skapar förvirring hos äldre när deras läkemedel byts ut. Foto: Shutterstock

Framförallt är det den förändrade formen och storleken på burkar och tabletter som skapar förvirring hos äldre när deras läkemedel byts ut. Foto: Shutterstock

Förvirring och otrygghet bland äldre när läkemedel byts ut

Nästan alla svenskar över 75 år tar minst ett läkemedel varje dag, men proceduren är inte helt problemfri. Tvärtom finns det stora brister i läkemedelskedjan som bland annat skapar förvirring och felanvändning hos framförallt äldre människor.

Annons:

Det visar en Sifo-rapport från Kronans Apotek. För att belysa läkemedelsanvändningen bland äldre lanserar Kronans Apotek initiativet ”Den rätta medicinen” som ska öka tryggheten hos patienterna. 

Dyr nota för felaktig läkemedelsanvändning 

Enligt statistik från Socialstyrelsen så ökar användningen av läkemedel i Sverige och den är som störst i de äldre åldersgrupperna. Bland personer över 75 år är det 85 procent som tar minst ett läkemedel dagligen. Hälften av dem tar fyra läkemedel eller fler. Samtidigt läggs cirka 35 000 äldre in på sjukhus varje år på grund av felaktig läkemedelsanvändning, något som kostar 10 miljarder kronor per år.

Läkemedelsutbyten förvirrar 

En orsak till felmedicinering är läkemedelsutbyten, även kallade generiska utbyten, som innebär att när ett patent för ett originalläkemedel har gått ut är apoteken skyldiga att erbjuda ett byte till ett billigare men likvärdigt läkemedelsalternativ som finns på den svenska marknaden.

Men även om läkemedelsutbyten har stor samhällsnytta så orsakar den stor förvirring hos den enskilde patienten, säger Karin Söderberg, kvalitetschef på Kronans Apotek.

Otrygghet kring medicineringen 

Undersökningen visar nämligen att 45 procent, det vill säga nästan varannan äldre, har upplevt problem i samband med att deras läkemedel har bytts ut. Framförallt är det den förändrade formen och storleken på burkar och tabletter som skapar förvirring. Det förekommer också att man lätt förväxlar de olika förpackningarna med varandra. Det skapar en otrygghet och oro kring läkemedelsanvändningen. Bara varannan äldre känner sig helt trygg med att deras läkemedel fungerar tillsammans, och bara drygt var fjärde (28 procent) är helt trygg med att medicineringen blir korrekt framöver.

Initiativet ”Den rätta medicinen”

För att komma tillrätta med problemen med läkemedelsanvändningen bland äldre så lanserar Kronans Apotek ”Den rätta medicinen”. Med initiativet avser man förbättra samarbetet mellan olika aktörer i läkemedelskedjan, minska felmedicineringen och öka tryggheten hos patienterna. 

Karin Söderberg menar att alla som tar läkemedel ska känna sig hundra procent trygga i att de fått rätt läkemedel utskrivet, och att medicinerna fungerar väl tillsammans. Igen ska heller behöva lida på grund av felmedicinering och som apotek är man en outnyttjad resurs i och med att farmaceuter är den enda typen av vårdpersonal som ser samtliga läkemedel som den äldre tar. Det gör att de kan göra en professionell bedömning för att säkerställa att patienten tryggt kan använda de läkemedel som hämtas ut.

Om undersökningen 

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29 januari–5 februari 2019, på uppdrag av Kronans Apotek. Totalt intervjuades 1211 personer i åldern 75-95 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Annons:

Källor:

Kronans Apotek 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: