Ange ditt sökord

En teori har varit att om sjukdomen tidigare funnits i familjen skulle modersmjölksersättning med komjölk kunna öka risken för typ 1-diabetes.  Foto: Shutterstock

En teori har varit att om sjukdomen tidigare funnits i familjen skulle modersmjölksersättning med komjölk kunna öka risken för typ 1-diabetes. Foto: Shutterstock

Komjölk ökar inte risk för barndiabetes

Tidigare har man trott att komjölk i modersmjölksersättning skulle kunna öka risken för typ 1-diabetes hos barn, något som nu visat sig felaktigt.

Annons:

Det rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges radio och hänvisar till en ny stor internationell studie.

Misstanke om ökad risk för typ 1-diabetes

Sedan 1980-talet har förekomsten av typ 1-diabetes hos barn nästan fördubblats. En teori har varit att om sjukdomen tidigare funnits i familjen skulle modersmjölksersättning med komjölk kunna öka risken för typ 1-diabetes.

En teori som nu motbevisas i den nya studien.

Ökade inte förekomsten av diabetes

I studien ingick drygt 2 000 barn från totalt femton länder. Barnen studerades under 15 års tid och medan den ena hälfte gick vanlig modersmjölksersättning när de var små fick den andra hälften ersättning med förändrade komjölksproteiner.

Resultatet från studien visade att ersättning med vanlig komjölk inte ökade förekomsten av diabetes.

Förkylningsvirus möjlig förklaring

Mikael Knip är professor i barnsjukdomar vid Helsingfors universitet och ansvarig för studien. Till Vetenskapsradion säger han att upptäckten innebär att det istället är något i människors livsmiljö som ökar risken att insjukna.

En möjlig förklaring som Mikale Knip pekar ut är förkylningsvirus.

Annons:

Källor:

Vetenskapsradion

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: