Ange ditt sökord

Under höst, vår och vinter när vädret skiftar, det blir kallt och blött så kan särskilt raser med kortare och mindre päls behöva ett skydd mot väder och vind. Foto: Shutterstock

Under höst, vår och vinter när vädret skiftar, det blir kallt och blött så kan särskilt raser med kortare och mindre päls behöva ett skydd mot väder och vind. Foto: Shutterstock

 Om det inte är direkt nödvändigt kan det bli en negativ upplevelse för hunden att bära kläder, hur kul matte eller husse än tycker att det är.  Foto: Shutterstock

Om det inte är direkt nödvändigt kan det bli en negativ upplevelse för hunden att bära kläder, hur kul matte eller husse än tycker att det är. Foto: Shutterstock

Det finns praktiska hundtäcken och liknande som både håller vädret ute och hunden varm. Foto: Shutterstock

Det finns praktiska hundtäcken och liknande som både håller vädret ute och hunden varm. Foto: Shutterstock

Kläder på hunden – praktiskt eller fåfängt?

En stickad tröja, ett så kallat täcke eller en heltäckande overall, alternativen är många när det kommer till att klä på hunden kläder. Men frågan är om kläder på hunden handlar om hundens välbefinnande eller ägarens fåfänga.

Annons:

En sak är säker, intresset för hundkläder har ökat rejält de senaste åren. Det syns i antalet fysiska och online-butiker som säljer hundkläder. Tidigare fanns kläder till hunden mest i ett begränsat antal modeller i zoo-fackhandeln men nu har hundkläder fått en framträdande plats även i speciella butiker och också inom vanliga klädhandeln. Beroende på vilken typ av hundkläder det rör sig om råder det delade meningar om hundkläder är praktiskt eller bara en fåfänga för köpstarka hundägare.

Praktiskta kläder – när vädret skiftar

Ser man däremot till kategorin praktiskt så finns det faktiskt anledningar till att hundar behöver bära plagg. Under höst, vår och vinter när vädret skiftar, det blir kallt och blött så kan raser med kortare och mindre päls behöva ett skydd mot väder och vind. Men även hundar med längre päls kan behöva någon form av plagg om de är ute längre perioder och om det är ruskigt eller kyligt väder.

Det finns praktiska hundtäcken och liknande som både håller vädret ute och hunden varm. En förändring är att även praktiska hundkläder har fått ett designlyft och idag kan du hitta snygga och praktiska jackor och overaller till hundarna. Detsamma gäller skor, under vinterhalvåret kan snö, is och saltade vägar ge upphov till smärta i tassarna och då kan det finnas anledning till att hunden har skor på sig. Men det går också att smörja in tassarna med en förebyggande tassalva. Mössa brukar många hundar uppleva som obehagligt då hörseln begränsas och hundarna förlitar sig mycket på sin hörsel.

Fåfänga – mer för ägaren än hunden

Om man ser till kategorin fåfänga har det kommit allt ifrån kostymer och klänningar till balettkjolar och hattar till våra fyrbenta vänner. I kategorin fåfänga handlar det mindre om praktiska skäl och mer om estetiska och många tycker om att köpa kläder till sin hund som en kul grej. Det är dock viktigt att tänka på att hunden inte alltid tycker det är särskilt bekvämt eller trivs med att ha på sig kläder. Om det inte är direkt nödvändigt kan det därför bli en negativ upplevelse för hunden att bära kläder, hur kul matte eller husse än tycker att det är.

Hundkläder är även en säsongsfråga, en varm sommardag behöver en hund absolut inte bära en t-shirt bara för att vi människor gör det till exempel.

Ska kunna röra sig obehindrat

Om du väljer att ha kläder på din hund är det viktigt att du ser till att hunden kan röra sig helt obehindrat i sitt plagg, oavsett om det hör till kategorin fåfängt eller praktiskt. Det ska aldrig finnas några tvivel om att hunden kan röra sig fritt. Tänk på att designdetaljer kan vara snygga men leda till att hunden riskerar att fastna i grenar och buskage med mera. 

Hundar har olika former och storlekar så prova gärna ut plagget ordentligt och se att hunden verkar kunna röra sig bekvämt och inte ansträngt.

Olika plagg – olika syften

Precis som med kläder till människor fyller olika plagg olika syften, om det regnar är inte en stickad tröja det bästa till exempel, och är det kallt räcker inte alltid en regnrock som skydd mot kylan. Är man osäker kan man fråga sig fram i butiken. De kan oftast plocka fram det du behöver till syfte, väder och vind.

Många syr och stickar även sina egna hundkläder då det finns många mönster att hitta på internet.

Så vet du om hunden trivs

Man ser ofta om hunden trivs i det plagg du har valt. Om hunden inte trivs så brukar öronen sloka, svansen likaså. Huvudet på hunden sjunker och hunden ser besvärad ut. Om plagget är för fåfänga syften kan man fråga sig själv om det är nödvändigt, är det däremot av praktiska skäl till exempel om det är rejält kallt, då kan det vara bra att öva på att bära plagg. Det gör du genom att sakta och metodiskt använda någon form av belöning så att hunden vänjer sig vid att ha plagg på sig och associerar det med något positivt.

Oavsett hur kul hundägare kan tycka det är med kläder på sin fyrbente vän och oavsett hur praktiskt det kan vara är huvudsaken att hunden mår bra och trivs med livet. Det är alltid det viktigaste.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: