Ange ditt sökord

Kan du hjärt- och lungräddning? Ladda ner beskrivning här!

Kan du hjärt- och lungräddning? Ladda ner beskrivning här!

Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. I dag överlever bara 300 av dessa och det är runt 3 procent.

Annons:

Tack vare gåvor från privatpersoner och företag kan nu Hjärt-Lungfonden dela ut hundra hjärtstartare till taxibilar på tolv orter över hela landet och till polisen i Stockholms län.

Vill du lära dig hjärt- och lungräddning? Ladda ner beskrivning som .pdf och skriv ut:

Hjärt- och lungraddning (pdf) 

Plötsligt hjärtstopp

Plötsligt hjärtstopp är när hjärtat av oväntad anledning och ofta utan förvarning stannar. Den drabbade blir medvetslös inom 10-20 sekunder, slutar andas och saknar livstecken. Insatser under de första minuterna är livsviktiga och är det enda sättet att rädda den som drabbats av plötsligt hjärtstopp.

Detta är anledningen till att Hjärt-lungfonden nu delat ut hjärtstartare, som med elektriska chocker kan få hjärtat att börja slå igen, till taxibilar och poliskår då dessa ofta är ute bland folk och har möjlighet att göra en insats snabbt.

Risken att dö ökar med 10 procent för varje minut som går när man drabbats av hjärtstopp och Hjärt-lungräddningen ser att kombinationen hjärtstartare, hjärt-lungräddning och att hjälpen når fram fort kan bidra till att rädda fler än de endast 300 av 10 000 som idag överlever ett plötsligt hjärtsttopp. I ett pressmeddelande säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden såhär:

– Hjärtstartare tillsammans med hjärt-lungräddning räddar liv. Men det är viktigt att hjälpen når fram fort. Att placera hjärtstartare i taxibilar gör att hjälpen snabbt kan vara framme, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

I pressmeddelandet uttrycker Staffan Josephson även en önskan att fler taxibolag skulle engagera sig i arbetet med att utrusta taxibilar med hjärtstartare.

– Med fler hjärtstartare tillgängliga i samhället kan vi rädda fler liv. Varje minut är viktig och därför känns det tryggt att taxibilar nu utrustas och snabbt kan komma på plats i väntan på ambulans. Det vore oerhört välkommet om taxiföretag på fler orter har möjlighet att utrusta sina bilar med hjärtstartare, säger Staffan Josephson.

Fakta

Åderförfettning och ett 20-tal olika hjärtsjukdomar kan ligga bakom plötsligt hjärtstopp, men man vet fortfarande för lite om orsakerna och om varför vissa drabbas.


Symbol visar vägen. Den internationella symbolen för hjärtstartare ska finnas överallt där en hjärtstartare är placerad.

Ladda ner och skriv ut instruktion för hjärt-lungräddning från Hjärt-lungfonden 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: