Ange ditt sökord

Ny utrustning på väg till Ljungby lasarett tack vare Ingvar Kamprad. Foto: Shutterstock

Ny utrustning på väg till Ljungby lasarett tack vare Ingvar Kamprad. Foto: Shutterstock

Känd mångmiljardär finansierade ny vårdutrustning

Urologen på Ljungby lasarett vill ha ny utrustning men fick hela tiden nej från landstinget. Då kom en inte helt okänd mångmiljardär till räddning.

Annons:

Det handlar om en av världens rikaste män, Ingvar Kamprad, grundaren av möbelvaruhuset Ikea. 

Lättare upptäcka cancer

Den nya utrustningen skulle underlätta upptäckt av cancer i urinblåsan. Jonas Richtoff, specialist i urologi på Ljungby lasarett hade under tre år ansökt om att få köpa in utrustningen.

Svaret från landstinget blev hela tiden ett nej. Då beslöt sig Jonas Richtoff att gå en annan väg.

Kamprad betalade lasarettets cancerutrustning

Kamprad har, bland mycket annat, fond där man kan söka bidrag. Jonas Richtoff tog helt enkelt saken i egna händer och skickade in en ansökan. 

Inte bara fick han ett handskrivet brev från den världskända svensken själv utan också beskedet att fonden finanserar utrustningen.  Kamprad, som är känd för sitt ekonomiska leverne, finansierade därmed utrustning för 300 000 som nu förhoppningsvis kan hjälpa kliniken att upptäcka cancer i urinblåsan och sätta in behandling tidigare.

Fakta: Ingvar Kamprad

Ingvar Feodor Kamprad, född 30 mars 1926 i Pjätteryd i Kronobergs län, är en svensk entreprenör och grundare av möbelkedjan Ikea. Han är bosatt i byn Épalinges, Vaud, Schweiz. Kamprad startade IKEA 1943 och företagsnamnet är bildat av initialerna i hans namn och adress: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Kamprad rankas som en av de rikaste personerna i världen. I juli 2012 uppskattade tidskriften Bloomberg hans förmögenhet till 36 miljarder dollar, vilket gör honom till den femte rikaste personen i världen. I september 2010 publicerade Veckans affärer en lista enligt vilken Ingvar Kamprad, med 450 miljarder kronor i förmögenhet, är rikast i Sverige. (Källa: Wikipedia)

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: