Ange ditt sökord

Att gå till jobbet trots att man känner att man egentligen borde vara hemma och sjuskriven blir allt vanligare på landets arbetsplatser. Foto: Shutterstock

Att gå till jobbet trots att man känner att man egentligen borde vara hemma och sjuskriven blir allt vanligare på landets arbetsplatser. Foto: Shutterstock

Jobba när man är sjuk – allt vanligare

Går du till jobbet när du är sjuk? Då är du långt ifrån ensam, det visar en helt ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Annons:

Enligt rapporten går hela sju av tio svenskar till arbetet fast de är sjuka. Att gå till jobbet när du är sjuk riskerar inte bara att försämra din egen hälsa utan du riskerar samtidigt att smitta dina kollegor och andra runtomkring dig.

Sjuknärvaron hög

Att gå till jobbet samtidigt som du är sjuk kallas för “sjuknärvaro”. Enligt Arbetsmiljöverkets rapport är sjuknärvaron särskilt hög bland kvinnor i åldern 30-49 år.

Rapporten visar att nästan så många som åtta av tio kvinnor i just det åldersspannet under 2015 gick till jobbet vid minst ett tillfälle trots att de egentligen var så sjuka att de borde ha sjukskrivit sig.

Särskilt vanligt i vissa yrkeskategorier

Att gå till jobbet när man är sjuk visade sig vara särskilt vanligt för chefer inom små och medelstora myndigheter och företag, personer som är anställda inom förskola, fritidspedagoger och grundskollärare.

I en kommentar till Dagens Nyheter konstaterar Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket att det är alarmerande att så många känner sig tvungna att jobba även när de är sjuka.

Ökad press

Rapporten visar även på att allt fler upplever att de har hög arbetsbelastning, en siffra som ökar stadigt inom alla grupper, och att pressen från arbetsgivaren är högre än tidigare.

Bland annat visar rapporten också att fyra av tio upplever att det är ett krav från chefen att man är anträffbar på fritiden och att var tredje känner sig tvungen att dra in på lunchen och arbeta över minst en gång per vecka.

Annons:

Källor:

Dagens Nyheter

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: