Ange ditt sökord

Italien är nu bara ett av många länder som beslutat om att införa obligatoriska vaccinationer för barn.  Foto: Shutterstock

Italien är nu bara ett av många länder som beslutat om att införa obligatoriska vaccinationer för barn. Foto: Shutterstock

Italien inför obligatorisk vaccination – dryga böter för den som vägrar

Nu inför Italien obligatorisk vaccination mot smittsamma sjukdomar vilket innebär att den familj som inte vaccinerar sina barn beläggs med dryga böter.

Annons:

När de italienska skolorna börjar i september ska alla elever vara vaccinerade mot tio sjukdomar, bland annat mässling, polio, difteri, stelkramp, röda hund, kikhosta och påssjuka. Italien är bara ett av många länder som på senare tid har infört just vaccinationstvån som ett medel i att bekämpa smittsamma sjukdomar varav vissa, som mässling, är extremt smittsamt.

Svagare skydd runt om i världen

I och med att flera stora, smittsamma, sjukdomar nästan har försvunnit har även människors medvetenhet om vaccination blivit minskat. Det, i kombination med att det har varit många skriverier om vaccinationer och en aktiv antivaccinationsrörelse som växer sig starkare, har lett till att flera länder kämpar med en befolkning som har ett allt svagare skydd mot smittsamma sjukdomar som mässling, röda hund och kikhosta.

Det är med anledning av den utvecklingen som nu Italien sällar sig till flera andra länder och inför ett vaccinationstvång för familjer. 

Måste visa upp vaccinationshäfte

Beslutet att införa obligatoriska vaccinationer togs då Italien har haft flera utbrott av mässling. Mässling är extremt smittsamt och för att minska risken för spridning krävs det att befolkningen är vaccinerad. Sjudomen är farlig och kan leda till hjärnhinneinflammation som i sin tur i värsta fall är dödlig. 

I och med beslutet måste föräldrar vaccinera sina barn och i samband med att eleverna börjar skolan i september i år måste man ha med sig vaccinationshäften som bekräftar att barnen har fått sin spruta inom en viss tid. Om föräldrarna inte har uppfyllt vaccinationskraven får man böta ett högt belopp, det rör sig om flera tusentals kronor.

En seger för folkhälsan

I ett uttalande konstaterar landets sjukvårdsminister, Beatrice Lorenzin, att beslutet att införa obligatoriska vaccinationer är en seger för folkhälsan. Förutom Italien så har även länder som Tyskland och Frankrike infört obligatoriska vaccinationer. I Tyskland är böterna ännu högre och personal på förskolan är skyldiga att anmäla föräldrar som itne vaccinerar sina barn. I Australien har man beslutat att familjer som inte vaccinerar barnen förlorar rätten till barnbidrag. Även vissa delstater i USA har infört vaccinationstvång. 

Beslutet har inte tagits emot helt okritiserat och har lett till debatter och demostrationer i Italien där demostranterna efterlyser mer forskning om bieffekter vid vaccinationer och ogillar att regeringen nu har beslutat med obligatoriska vaccinationer. 

Läs även

Bältros (herpes zoster) – vanliga symtom och behandling

Bältros (herpes zoster) – vanliga symtom och behandling

Typiska symtom på bältros, herpes zoster, är att det bö...

Covid-19 – kunskapsläget just nu

Covid-19 – kunskapsläget just nu

Vetenskapsakademien som består av experter inom bland a...

Allt om zikavirus
15 november, 2019 Infektioner & Vacciner

Allt om zikavirus

Zikaviruset smittar via myggor och man tycker sig se en...

Annons:
Ägget väljer spermier
15 juni, 2020 Barn & Graviditet

Ägget väljer spermier

För att locka till sig spermier avger kvinnors äggcelle...

Annons:
Bältros – även kallat helveteseld

Bältros – även kallat helveteseld

Plötslig och återkommande smärta kan vara bältros. En v...

Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Apoteket i samarbete med nätläkarföretaget Doktor24 är ...

Värktabletter numera receptbelagda

Värktabletter numera receptbelagda

Från och med den 1 juni kan man inte längre köpa smärts...

Hyperinflammation hos barn efter covid-19-infektion

Hyperinflammation hos barn efter covid-19-infektion

Den senaste tiden har det rapporterats om allvarliga in...

Annons:
Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Covid-19 har öppnat upp för hemarbete – bra för miljön

Under covid-19-pandemin har hundratusentals européer up...

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Alla är en del av lösningen, är budskapet från FN på Vä...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten