Ange ditt sökord

Italien är nu bara ett av många länder som beslutat om att införa obligatoriska vaccinationer för barn.  Foto: Shutterstock

Italien är nu bara ett av många länder som beslutat om att införa obligatoriska vaccinationer för barn. Foto: Shutterstock

Italien inför obligatorisk vaccination – dryga böter för den som vägrar

Nu inför Italien obligatorisk vaccination mot smittsamma sjukdomar vilket innebär att den familj som inte vaccinerar sina barn beläggs med dryga böter.

Annons:

När de italienska skolorna börjar i september ska alla elever vara vaccinerade mot tio sjukdomar, bland annat mässling, polio, difteri, stelkramp, röda hund, kikhosta och påssjuka. Italien är bara ett av många länder som på senare tid har infört just vaccinationstvån som ett medel i att bekämpa smittsamma sjukdomar varav vissa, som mässling, är extremt smittsamt.

Svagare skydd runt om i världen

I och med att flera stora, smittsamma, sjukdomar nästan har försvunnit har även människors medvetenhet om vaccination blivit minskat. Det, i kombination med att det har varit många skriverier om vaccinationer och en aktiv antivaccinationsrörelse som växer sig starkare, har lett till att flera länder kämpar med en befolkning som har ett allt svagare skydd mot smittsamma sjukdomar som mässling, röda hund och kikhosta.

Det är med anledning av den utvecklingen som nu Italien sällar sig till flera andra länder och inför ett vaccinationstvång för familjer. 

Måste visa upp vaccinationshäfte

Beslutet att införa obligatoriska vaccinationer togs då Italien har haft flera utbrott av mässling. Mässling är extremt smittsamt och för att minska risken för spridning krävs det att befolkningen är vaccinerad. Sjudomen är farlig och kan leda till hjärnhinneinflammation som i sin tur i värsta fall är dödlig. 

I och med beslutet måste föräldrar vaccinera sina barn och i samband med att eleverna börjar skolan i september i år måste man ha med sig vaccinationshäften som bekräftar att barnen har fått sin spruta inom en viss tid. Om föräldrarna inte har uppfyllt vaccinationskraven får man böta ett högt belopp, det rör sig om flera tusentals kronor.

En seger för folkhälsan

I ett uttalande konstaterar landets sjukvårdsminister, Beatrice Lorenzin, att beslutet att införa obligatoriska vaccinationer är en seger för folkhälsan. Förutom Italien så har även länder som Tyskland och Frankrike infört obligatoriska vaccinationer. I Tyskland är böterna ännu högre och personal på förskolan är skyldiga att anmäla föräldrar som itne vaccinerar sina barn. I Australien har man beslutat att familjer som inte vaccinerar barnen förlorar rätten till barnbidrag. Även vissa delstater i USA har infört vaccinationstvång. 

Beslutet har inte tagits emot helt okritiserat och har lett till debatter och demostrationer i Italien där demostranterna efterlyser mer forskning om bieffekter vid vaccinationer och ogillar att regeringen nu har beslutat med obligatoriska vaccinationer. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: