Ange ditt sökord

Appen använder sig av en teknik som kallas

Appen använder sig av en teknik som kallas ""augemented reality" Foto: Shutterstock

iPad-app minskar risken vid leveroperationer

Nu kan kirurger använda sig av en app och på så vis göra leveroperationer mindre riskabla.

Annons:

 Det är forskare i Tyskland som har tagit fram appen som idag används av leverkirurger. Tekniken användes första gången i Yokohama i slutet av förra året och utvecklas nu ytterligare. En app är ett program som du kan använda på din smarta mobil eller surfplatta.

Augemented reality

Augemented reality innebär att du startar ett program och sedan håller upp din mobiltelefon varvid kamera då visar olika saker. Till exempel om du står på Sergels torg och håller upp mobiltelefonen kan du genom kameran se olika intressanta fakta om platsen där du befinner dig.

Det är den här tekniken som forskare vid Fraunhofer MEVIS i Bremen har utvecklat i en app som leverkirurgerna kan använda på plats i operationssalen.

Visar tumörer

Appen som använder den inbyggda kameran iPad visar patientens lever i en 3D-modell i färg. Den visar även stora blodkärl och de tumörer som man behöver operera bort. 

Det är genom att följa den här bilden i olika vinklar som kirurgerna med bättre precision kan hitta rätt snitt och på så vis minimera eventuell blodförlust och effektivt få bort tumörerna. Just blodförlust är en stor riskfaktor vid leverkirurgi eftersom man opererar nära stora blodkärl.

Fördelar med interaktiv app

Leverkirurger har tidigare använt sig av utskrifter eller skärmar vid sidan av för samma syfte. Forskarna bakom appen anser dock att det finns fördelar med en app eftersom den då kan vara mer interaktiv. 

Förutom att vara en vägledning för kirurgerna kan appen även göra beräkningar kring olika moment som rör det kirurgiska ingreppet. Ett exempel är just att visa hur stora risker för blödning som föreligger.

Källa: IDG

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: