Ange ditt sökord

Det är inte alltid helt lätt att hålla reda på vilka mediciner man ska ta och när.  Foto: Shutterstock

Det är inte alltid helt lätt att hålla reda på vilka mediciner man ska ta och när. Foto: Shutterstock

Missat din medicin? Då ropar den finska roboten!

Du som regelbundet behöver ta piller känner säkert till Dosett, som hjälper dig hålla reda på vad du ska ta och när. Men snart kan Dosett vara ett minne blott för i en snar framtid kan istället en robot hjälpa dig hålla reda på din medicinering.

Annons:

Det kan låta som science fiction men redan nu kommer Norbottens kommunförbund låta trettio personer i utvalda kommuner under ett halvår testa lösningen Autodos som kommer från finska företaget Evondos. Lösningen kan enligt tillverkaren leda till ökad patientsäkerhet och samtidigt större självständighet hos dig som patient.

Förmedlingen av förskrivna läkemedelsdoser automatiseras

Dina piller beredds på apotek, som vanligt, och påsarna med piller kommer på rulle. Varje påse på rullen märks med en streckkod och tydliga uppgifter. Totalt laddas Autodos med cirka en månads förbukrning av läkemedel. Skulle det vara så att patientnamnet inte stämmer med påsarna när maskinen laddas säger den ifrån.

Evondos menar att den här processen gör att förmedlingen av förskrivna läkemedelsdoser kan automatiseras ändra fram till patientens hand.

Börjar väsnas

En timme innan du ska ta din medicin börjar en knapp på Autodos att lysa med grönt ljus. När du ska ta din dos säger maskinen till med en inbyggd högtalarröst. Du trycker på knappen och så kommer det ut en platstpåse som är märkt med tidpunkten, ditt namn och vad tabletten/tabletterna heter.

Det kan vara lätt att glömma att ta sin medicin och en del äldre upplever det som svårt att komma ihåg att ta sina läkemedel. Skulle det vara så att du missar att hämta din dos så kommer höjer Evondos rösten och börja väsnas och ropa ända tills du hämtat dosen.

Följsamheten förbättras

Evondos, som tillverkar Autodos, utlovar att följsamheten hos den som regelbundet tar läkemedel förbättras rejält och att patientsäkerheten höjs. Man menar också att mängden av hembesök i kommunal omsorg kan sparas in och att personalen som besöker patienter i hemmet får tid till annat än läkemedelshantering.

Eftersom Autodos kommunicerar via mobilnätet kan det dessutom till exempel gå ett larm hos kommunnen om du inte har hämtat ut din medicin. Man kan även skicka meddelanden via maskinen till dig som är patient. Evondos kostar 1 500 kronor i månaden att hyrköpa och finns idag i cirka 200 finska hem och 50 norska. Snart kommer alltså även 30 personer i Norbotten få testa maskinen under ett halvår.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: