Ange ditt sökord

På SIAL kan besökaren ta del av de senaste innovationerna och trenderna inom mat och livsmedel.  Foto: Shutterstock

På SIAL kan besökaren ta del av de senaste innovationerna och trenderna inom mat och livsmedel. Foto: Shutterstock

Innovation från Valio minskar saltinnehållet med hälften

Salt i livsmedel är en svår nöt att knäcka men n

Annons:

är världens största matinnovationsmässa, SIAL, gick av stapeln i Paris blev bland annat ett mjölksalt från finska Valio utvalt av nomineringskommittén. Mjölksaltet minskar nämligen saltinnehållet med hälften.

Totalt blev inte mindre än fem mejeriinovationer från just Valio utvalda i kategorin “mejeriinnovationer”.

Årlig matinnovationsmässa

På SIAL kan besökaren ta del av de senaste innovationerna och trenderna inom mat och livsmedel. Mässan är världens största och många nyheter lanseras under dagarna som mässan pågår.

Varje år väljs även ett exklusivt antal produkter ut och lyfts fram lite extra, de kallas då SIAL Innovation Selection.

Fem produkter utvalda

Valio är en finsk mjölktillverkare som i Sverige mest förknippas med latosfria alternativ. Företaget har en lång erfarenhet av forskning och innovation, till exempel en unik patenterad metod för nedbrutet protein i laktosfri mjölkdryck.

På mässan fick man inte mindre än fem produkter utvalda av mässans nomineringskomitté; ett smör med mindre salt, marknadens första helt lösliga laktosfria mjölkpulver, yoghurt med mindre socker till barn, ett bredbart pålägg med 37 % kvarg och en av Finlands första magra ostar.

Reducerar saltinnehållet

Mjölksaltet är en av de mer intressanta innovationerna på marknaden då debatten om salt och saltinnehåll i livsmedel är en het potatis inom livsmedelsindustrin. Utmaningen har varit att samtidigt som man minskar saltmängden behålla smaken.

Med sitt smör har Valio minskat det totala saltinnehållet med hälften vilket anses vara en innovativ framgång. Saltet används redan idag i en rad olika produkter, bland annat i smör och ost.

Laktosfri mjölkdryck

På den svenska marknaden är Valio mest känt för sin laktosfria mjölkdryck. Valio har sedan många år tillbaka patentet på en metod som bryter ner proteinet.

Nedbrytningen av proteinet har visat sig bidra till att den laktosfria mjölken minskar problem som gaser i magen.

Ligga i framkant på den Svenska marknaden

I en kommentar säger Sirkku Erlandsson, vd för Valio Sverige, att man är stolta över att ligga i framkant och få fem nomineringar på matinnovationsmässan.

Framöver vill man, enligt Sirkku Erlandsson, även leda utvecklingen på den svenska marknaden och kommer då att fokusera på att kombinera smak med välmående.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: