Ange ditt sökord

Influensan väntas öka inom kort och troligen når influensan sin topp i februari. Foto: Shutterstock

Influensan väntas öka inom kort och troligen når influensan sin topp i februari. Foto: Shutterstock

Influensan väntas ta fart – hög tid för vaccination

Spridningen av influensa väntas ta fart under de närmaste veckorna. Det är därför hög tid att vaccinera sig för den som tillhör en riskgrupp. Sammanlagt levereras nästan 48 000 nya doser till vissa delar av Sverige i januari.

Annons:

Tillgången till vaccin varierar fortfarande i landstingen.

Ökning väntas inom kort

Folkhälsomyndigheten följer spridningen av influensa och kunde före jul konstatera att säsongen var igång. Viruset hade då påvisats i hela landet. En ökning väntas nu inom kort och troligen når influensan sin topp i februari.

– Eftersom det kan ta upp till två veckor innan vaccinet ger full effekt är det hög tid att vaccinera sig, säger epidemiolog AnnaSara Carnahan.

Riskgrupper bör vaccinera sig

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som tillhör en riskgrupp vaccinerar sig mot influensa eftersom de har en ökad risk för allvarlig sjukdom. Det gäller bland andra gravida, personer som fyllt 65 år, de som har kronisk hjärtsjukdom eller kronisk lungsjukdom, till exempel KOL och svår astma, samt personer med kronisk lever- eller njursvikt, diabetes eller kraftigt nedsatt immunförsvar.

De som vårdar eller bor med någon med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas också vaccination.

Vaccin väntas finnas tillgängligt igen

Det ökade intresset för influensavaccination bidrog till att flera landsting fick brist på vaccin i höstas. I slutet av november 2018 började man att prioritera att enbart vaccinera de som riskerade svår influensasjukdom. Tillgången till vaccinationer varierar fortfarande i landet, liksom vilka prioriteringar som gäller. Flera landsting fick ett tillskott av vaccin i början av januari då ungefär 33 000 nya doser levererades till Sverige. Ytterligare cirka 15 000 doser förväntas under de närmaste veckorna. Alla som vaccineras får ett visst skydd mot säsongsinfluensa.

Skyddseffekten är inte 100 procent, men vaccinet lindrar sjukdomen hos dem som ändå blir sjuka och kan förhindra allvarlig sjukdom.

Skillnad mellan förkylning och influensa

Förkylning är mycket vanligt förekommande och alla människor upplever minst en gång en förkylning – och eftersom den många gånger drabbar en stor del av befolkningen under samma period blir den även en samhällskostnad. Förkylningar återkommer rejält ett par gånger om året och håller vanligtvis i sig i allt från 3–14 dagar, ibland längre innan symtomen är helt borta. En förkylning innebär oftast att man känner sig trött, kittlig i halsen, har huvudvärk, feber och blir snuvig.

Förkylningen kommer smygande medan influensan är mer rakt på. Symtomen påminner om varandra men tecken på influensa kan innebära en mer allvarlig och långvarig form av exempelvis feber. Influensan har oftast även en längre sjukdomsperiod än en förkylning och kännetecknas i många fall som en plötslig värk i hela kroppen och hög feber som slår till snabbt. Har man symtom som hållit i sig en längre tid (feber över en vecka, långvarig hosta, huvudvärk med mera), är allvarliga eller om man känner att förkylningen påverkar kroppen mer än den kanske borde, ta kontakt med vården. Det gäller också om man är osäker kring något som rör förkylning i samband med barn och äldre.

Symtom vid förkylning respektive influensa

  • Rinnig snuva, som efter några dagar kan bli tjock och gulgrön
  • Huvudvärk
  • Ont i halsen
  • Hosta
  • Nysningar
  • Trötthet och lindrigare feber är vanligt
  • Tryckkänsla över bihålorna och lockkänsla i öronen

Även influensa orsakas av virus, men av helt andra än de som ger förkylning. Influensa börjar ofta mycket plötsligt, där man under loppet av några timmar börjar känna sig ordentligt sjuk.

Symtom vid influensa

  • Frossa
  • Snabbt stigande feber
  • Ont i kroppen
  • Huvudvärk
  • Ofta hosta

Generellt är influensa en kraftigare infektion än förkylning. Vanligen är sjukdomen hanterbar för dem som i övrigt är friska, för personer i riskgrupper kan dock influensa vara livshotande. Influensa är alltså en allvarlig sjukdom för framför allt äldre personer, men också för vuxna och barn som har vissa andra sjukdomar, som svår astma eller kol.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: