Ange ditt sökord

Efter att skolorna har börjat brukar lössen sprida sig mer och mer. Foto: Shutterstock

Efter att skolorna har börjat brukar lössen sprida sig mer och mer. Foto: Shutterstock

Du kan ha löss utan att det kliar men allra vanligast är att det kliar mycket i hårbotten.  Foto: Shutterstock

Du kan ha löss utan att det kliar men allra vanligast är att det kliar mycket i hårbotten. Foto: Shutterstock

Lössen går oftast att se med blotta ögat men kan vara svåra att upptäcka. För att vara säker på att man har huvudlöss måste man ha sett levande löss.  Foto: Shutterstock

Lössen går oftast att se med blotta ögat men kan vara svåra att upptäcka. För att vara säker på att man har huvudlöss måste man ha sett levande löss. Foto: Shutterstock

Huvudlöss – så gör du om ditt barn har fått löss

De senaste åren har problemen med löss ökat och snart är lussäsongen i full gång i samband med att vi återvänder till förskolor, skolor och arbetsplatser.

Annons:

Problemen med löss har ökat de senaste tre åren och vad det beror på är inte riktigt säkert. En orsak tros vara att symtomen är lätt att missa. Du kan ha löss utan att det kliar men allra vanligast är att det kliar mycket i hårbotten. (i den här artikeln kan du läsa mer om hur du blir av med löss).

Kamma igenom håret

För att upptäcka löss kan du kamma igenom håret över ett vitt papper. Använd en finkam med korta och täta piggar och om du använder lite balsam samtidigt håller sig lössen stilla och blir lättare att upptäcka. Var systematisk och kamma från hårbotten längs hela hårstråt.

Lössen går oftast att se med blotta ögat men kan vara svåra att upptäcka. För att vara säker på att man har huvudlöss måste man ha sett levande löss.

Förändrade vanor kan sprida löss

Mycket tyder på att löss blir mer aktiva när det är varmt och att de smittar mer då. En annan orsak till att fallen med löss ökar kan vara att vi är närmre varandra genom att vi kollar på mobiler och läsplattor och då står nära med huvudena. Det är en ny typ av beteende och det är just vid närkontakt som lössen kan hoppa från människa till människa.

Löss smittar inte via mössor och kuddar till exempel.

Så gör du om ditt barn har fått löss

Efter att skolorna har börjat brukar lössen sprida sig mer och mer. Det gäller att sätta in behandling och informera direkt du misstänker att någon i familjen har drabbats av löss:

  • Meddela skolan direkt om ditt barn har fått löss för att minska risken för spridning
  • Kamma barnen en gång i veckan i lustider
  • Undersök hela familjen inklusive släktingar som varit i närheten av barnen
  • Använd lusmedel, fråga på apotek 

Inget att skämmas för

Löss är absolut inget att skämmas för och det finns behandling. Om du och din familj drabbas är det viktigt att ni informerar andra eftersom det underlättar när man vill förhindra att lössen sprider sig. En behandling mot löss är ofta effektiv och får bort besvären på någon vecka.

Det finns dock inga förebyggande medel mot löss.

Annons:

Källor:

Doktorn.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: