Ange ditt sökord

Bilen kan snabbt bli en dödsfälla för djuren soliga dagar. Foto: Shutterstock

Bilen kan snabbt bli en dödsfälla för djuren soliga dagar. Foto: Shutterstock

Husdjuret på resan

Det är mycket att tänka på oavsett vilket färdmedel du och ditt husdjur ska ta. Här ger vi er några värdefulla tips om bilfärd, tågtur, flygning samt om ditt djur blir för varm.

Annons:

 

Glöm inte att ta med vatten att dricka även för djuret. Undvik att mata ditt husdjur precis innan resan då det som för människor kan bli mer åksjukt om det har mycket mat i magen.

Resa med husdjur i bil 

Vanligast under semestern är kanske att ta med husdjuret i bilen. Här finns det några viktiga saker att tänka på: 

 • Det blir varmt i bilen. Lämna aldrig ditt husdjur, oavsett vilken typ av djur, i bilen en solig dag. Konsekvenserna kan bli förödande! Reser ni långt, ta paus regelbundet. Passar såväl människor som djur. 
 • Ditt husdjur kan bli stressat vid bilresan. Upplever du att det är ett stort problem, kontakta veterinär för att få råd. Det finns hjälp att få. 
 • Tänk på hur djuret är placerat. Om olyckan är framme och du krockar kan ett löst husdjur skada både sig själv och medpassagerarna. Använd smarta lösningar, fråga i välsorterad zoofackhandel så berättar de mer. 

Resa med husdjur på tåg 

 • Oavsett om du har en hamster eller en Sankt Bernhards-hund måste du boka djurbiljett. 
 • Glöm inte att kontrollera vilka regler som gäller för hela sträckan. 

Resa med husdjur ombord flyg 

 • Kontrollera alltid med flygbolaget hur det bolag du ska resa med ställer sig till att ha husdjur med på flygningen. Oavsett inrikes eller utrikes kan reglerna skilja sig åt mellan olika flygbolag. 
 • Det finns särskilda mått för väska/bur för husdjur som tas med i kabinen. Hos de flesta zoobutiker kan du fråga dig fram och till och med få exakta råd om vilka väskor/burar som är godkända ombord flygplan. 
 • Vid flygning kan djuret uppleva stark stress. Rådfråga din veterinär innan du flyger för första gången. 

Värmeslag 

Om din hund (eller katt) skulle råka ut för värmeslag, finns det några åtgärder du snabbt kan ta till. Tecken på värmeslag:

 • ökad puls
 • svårt att andas
 • kräks och/eller 
 • har diarré 
 • medvetslöshet

Agera snabbt! Har djuret utsatts för överhettning är det viktigt att kyla ner det. Du kan hälla kallt vatten direkt på djurets kropp eller använda blöta handdukar och filtar. Det viktigaste är att snabbt få ner kroppstemperaturen. Försök få djuret att dricka vatten om det går. Kontakta för säkerhetsskull veterinär efteråt, även om djuret verkar normalt! 

Källa: Stora boken om hundens hälsa (Bokförlaget SEMIC) 

Husdjur behöver också pass! 

Hund, katt, iller och häst behöver alla ett eget pass på resan. Detta gäller om de reser mellan EU-länder och passet skaffar du hos din veterinär. Precis som med våra egna pass är husdjurets pass en värdehandling. I passet antecknar veterinären utförda behandlingar och dubbelkollar att husdjurets id-märkning, ditt husdjur måste ha en korrekt id-märkning, stämmer med det som står i passet. Du får själv inte göra anteckningar om ditt husdjur i passet, däremot kan du ändra adress eller lägga till en ny ägare. Om passet kommer bort eller förstörs måste du skaffa ett nytt. 

Källa: Jordbruksverket 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: