Ange ditt sökord

Hjärtsvikt gör det svårt för kroppen att få tillräckligt med syre och näring, vilket försämrar livskvaliteten. Foto: Getty Images

Hjärtsvikt gör det svårt för kroppen att få tillräckligt med syre och näring, vilket försämrar livskvaliteten. Foto: Getty Images

Hormon viktigt vid hjärtsvikt

Ghrelin, även kallat hungerhormon, har visats kunna öka hjärtats förmåga att pumpa ut mer blod till kroppen, visar en ny studie.

Annons:

I Sverige finns omkring 200 000 personer som lever med hjärtsvikt. Med detta tillstånd är hjärtats pumpförmåga försämrat till följd av exempelvis en hjärtinfarkt eller kärlkramp.

Hjärtsvikt betyder att hjärtmuskeln är försvagad och inte har tillräcklig ork för att pumpa runt så mycket blod som behövs. Därmed får inte kroppen tillräckligt med syre och näring. Det saknas metoder för att direkt kunna öka hjärtats pumpförmåga, men det finns behandlingar som bromsar upp förloppet.

Naturliga hormonet ghrelin viktigt vid hjärtsvikt

En studie vid Karolinska institutet har nu undersökt om hormonet ghrelin kan ha effekt vid hjärtsvikt. Hormonet ghrelin finns naturligt i kroppen, stimulerar aptiten och frisätter tillväxthormon. I hjärtmuskulaturen har hormonet många mottagarceller och forskare anser att dessa receptorer skulle kunna vara en bra måltavla för att stimulera hjärtats pumpförmåga.

Lars Lund, professor vid Karolinska institutet menar att hjärtsvikt är den vanligaste orsaken till sjukhusinläggningar bland äldre och kopplat till dålig livskvalitet och hög dödlighet. Han menar att om man kan hitta sätt att öka hjärtats pumpförmåga skulle man kunna förbättra både livskvalitet och prognos för denna patientgrupp.

Ny studie med hjärtsviktspatienter

30 hjärtsviktspatienter lottades till antingen aktiv behandling med ghrelin eller placebo genom dropp, i en ny studie vid Karolinska universitetssjukhuset. Ingen hade vetskap om vem som fick aktiv substans.

Resultaten visade att efter två timmars behandling hade hjärtats pumpförmåga av blod, det vill säga hjärtminutvolymen, ökat med i genomsnitt 28 procent hos patienter som hade fått ghrelin. Hungerhormonet ghrelin verkar med andra ord kunna öka hjärtats förmåga att pumpa ut mer blod till kroppen.

Ökad pumpförmåga vid hjärtsvikt

Taktslagen var oförändrade eller något långsammare, men ökningen berodde på att mer blod pumpades ut ur hjärtat per slag. Efter två till fem dagar var pumpförmågan cirka tio procent högre i ghrelingruppen jämfört med placebogruppen.

Man undersökte endast en liten patientgrupp och uppföljningen var kort. Detta gör att man inte kan veta hur denna behandlingsform fungerar i större patientgrupper under längre tid.

Läs om hjärtsvikt.

Hjärtcellerna hos möss påverkas av hormonet ghrelin

För att förstå de underliggande mekanismerna bakom ökningen av pumpfunktionen studerade forskarna också mushjärtceller i laboratorium. Här såg man att ghrelin ökade hjärtcellernas sammandragande funktion. Forskarna identifierade även en ny molekylär mekanism för denna ökning. Nu är forskargruppen redo att gå vidare med större kliniska studier.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: