Ange ditt sökord

De barn som fick honung fick lindrigare besvär konstaterar forskarna i sina studier. Foto: Shutterstock

De barn som fick honung fick lindrigare besvär konstaterar forskarna i sina studier. Foto: Shutterstock

Honung lindrade hosta hos små barn

En stor studie kring honungens hälsodämpande effekt har publicerats i Pediatrics. Den visar att honung faktiskt kan hjälpa mot nattlig hosta.

Annons:

Målet med den aktuella studien var att jämföra effekten på nattlig hosta hos tre olika honungstyper (eucalyptus, citron och honung) med ett placebo, i det här fallet dadelsirap.

Lindrigare besvär

De barn som fick honung fick lindrigare besvär konstaterar forskarna i sina studier.

Under två nätter av hosta gav man barnen något av de fyra olika preparaten. Varken läkare, föräldrar eller barn var medvetna om vilken typ man fick.

I studien deltog 300 barn i åldarna 1 – 5 år. Sedan jämförde man olika faktorer som hur ofta barnen hostade, hur allvarlig hostan var, hur mycket obehag hostan orsakade och sömnkvalitet hos såväl barn som föräldrar.

Avservärd förbättring

Forskarna kunde se en avsevärd förbättring under natten barnen fick någon av de tre typerna av honung jämfört med natten innan, då de inte fick något av preparaten.

Det fanns även en förbättring hos barnen som fick placebo, dadelsirapen, men sammantaget anser forskarna att effekten och förbättringen var högre när man fick honungen.

Man konstaterar att föräldarna i studien ansåg att honungsprodukterna var mer mildrande för den nattliga hostan och sömnsvårigheterna än dadelsirapen och drar därför slutsatsen att honung skulle kunna vara att föredra vid behandling av hosta och sömnsvårigheter i samband med nattlig hosta hos barn.

Mer läsning:

Mitt barn hostar – hur du förebygger och behandlar

Långvarig hosta hos vuxna kan vara kikhosta

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: