Hjärnkamera kan förutsäga om två personer är vänner

Hjärnkamera kan förutsäga om två personer är vänner

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2018-01-31
Författare: Anders Åker

Genom att kartlägga de sociala sambanden har forskare kunnat dra slutsatsen varför vissa blir våra bästa vänner och andra inte.

Studien gneomfördes vid University of California i Los Angeles, USA och har publicerats i bland annat tidskriften Nature Communications.

Kartlägga sociala band

I studien valde man att kartlägga totalt 42 studenter och deras sociala band med hjälp av en hjärnkamera.

Med kamerans hjälp kunde forskarna studera aktiviteterna i hjärnan medan studenterna kollade på videoklipp från teveprogrammet America's Funniest Home Videos.

Lika barn leka bäst

När forskarna granskade resultatet såg man att i de delar av hjärnan som hanterar känslomässiga reaktioner och tolkar sinnesuttryck vad aktiviteten mer lika om personerna var vänner jämfört med att de inte stod varandra lika nära. Forskarna konstaterar att hjärnaktiviteten hos goda vänner helt enkelt är mer lika hos de som är bästa vänner jämfört med andra.

Betydelsen av upptäckten gör att man inte bara kan dra ett samband mellan att personer som är bästa vänner är likasinnade utan även att man skulle kunna identifiera vilka som är vänner och vilka som har gemensamma vänner.

Hönan eller ägget

Den stora frågan forskarna ställer sig är huruvida vi människor dras till andra personer som ser världen på samma sätt som vi själva gör eller om det är så att vi helt enkelt blir mer lika när vi umgås mer och delar erfarenheter med varandra.

Forskarna kommer nu studera den frågan vidare för att få klarhet i vilka processer som gör att vi blir bästa vänner men faktum kvarstår - lika barn verkar leka bäst.

 

Veckans fråga

Är du rädd för att smittas av det nya coronaviruset?

Nyhetsbrev

E-postadress