Ange ditt sökord

Högt blodsocker och övervikt ökar risken för cancer

Högt blodsocker och övervikt ökar risken för cancer

Högt blodsocker ökar risken för cancer generellt, och flera faktorer i det metabola syndromet såsom övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det visar den avhandling som Tanja Stocks försvarar vid Umeå universitet 5 juni.

Annons:

I avhandlingen presenteras den största studien hittills av faktorer i det metabola syndromet och risk för tjock-/ändtarmscancer. Det är en studie av mer än en halv miljon män och kvinnor i Sverige, Norge och Österrike.

Män med övervikt, högt blodtryck eller med höga nivåer av blodfetter har en klart ökad risk, och bland kvinnor är övervikt den starkaste riskfaktorn. Blodsocker och kolesterol är inte signifikant kopplade till risk för denna cancerform.

Högt blodsocker är en riskfaktor för alla typer av cancer.

Sambandet är starkast vad gäller cancer i bukspottskörtel, lever, gallblåsa och urinblåsa. Sambandet mellan blodsocker och total cancerrisk är tydligare bland kvinnor än bland män, men sambandet är tydligt även bland män när prostatacancer inte räknas in.

Studierna visar att det metabola syndromet, dvs en kombination av övervikt, högt blodsocker, högt blodtryck och höga blodfetter, ökar risken för många cancerformer.

I västländer är cancer den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt-/kärlsjukdomar. I Sverige är prostatacancer den vanligaste cancerformen bland män, bröstcancer är vanligast bland kvinnor och tjock- och ändtarmscancer utgör tillsammans den tredje vanligaste cancerformen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: