Ange ditt sökord

Höga nivåer av miljögifter kan öka risken för typ 2-diabetes

Höga nivåer av miljögifter kan öka risken för typ 2-diabetes

Har du höga nivåer av bekämpningsmedel i blodet? kanske även andra miljögifter? Då visar en ny studie att sannolikheten att du drabbas av typ 2-diabetes är större.

Annons:

Forskningen och studier kring hur vi människor påverkas av miljögifter har intensifierats de senaste åren. Vi blir allt mer fundersamma på hur vår omgivning påverkar vår hälsa coh vilken betydelse miljögifter och bekämpningsmedel har.

Även om sambandet mellan miljögifter och bekämpningsmedel och risken för diabetes och andra folksjukdomar än så länge inte är utrett så pekar allt på att det påverkar vår hälsa negativt. Bland kemikalierna som man forskar på finns bland annat PCB, idag omfattat av restriktioner men tidigare använt i färger, plaster och elektrisk utrustning som funnits i vår direkta närhet och fortfarande finns runt omkring oss.

Nio gånger högre sannolikhet att få diabetes

I den aktuella studien undersökte man samband mellan bekämpningsmedel och typ 2-diabetes. Man analyserade blodprov från 725 äldre svenskar utan diabetes och följde sedan dessa personer under fem år. Efter fem år såg man, efter att ha tagit hänsyn till vikt, träningsdos och rökning, att personer med höga halter av PCB hade upp till nio gånger högre sannolikhet att få diabetes. Av de 725 personerna i studien under de fem åren fick 36 personer diagnosen typ-2-diabetes.

Man behöver dock större studier för att kunna säga med all säkerhet att miljögifterna orsakar diabetes – vad man kan säga är att allt fler studier pekar i den riktningen. Det säger Monica Lind vid Uppsala Universitet.

Ny forskning, samma råd

Även om forskningen skulle kunna visa att miljögifter och bekämpningsmedel som lagras i fettet i vår kropp kan öka risken för diabetes kvarstår tidigare råd kring diabetes, att man till exempel bör undvika övervikt och försöka träna regelbundet. Eftersom studierna trots allt pekar åt att dessa gifter som finns i vår omgivning skulle kunna öka riskerna så väljer Monica Lind att i uttalandet från Uppsala Universitet ändå lägga till rådet att välja livsmedel framställda utan användning av bekämpningsmedel.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: