Ange ditt sökord

Håll vikten med långsiktiga mål

Håll vikten med långsiktiga mål

Otaliga är tipsen på snabb viktnedgång. De flesta som prövar lyckas. Om och om igen. Tänk om det fanns lika många tips och råd om hur vi håller kvar vikten på en nivå som känns bra? Tänk att slippa börja om.

Annons:

Socker, fett ,light och low. Vad vi stoppar i oss har länge varit i fokus i debatten om vikten. Att det finns två huvudfaktorer att bolla med glöms ofta bort. Lite mer av det ena kompenseras med lite extra av det andra. Men det andra talas det mindre om i tidningsartiklar, på TV och i annonser. Kanske för att det är gratis. Att gå i trappan i stället för att åka hiss kostar inget. Promenader säljs ingenstans och ingen konkurrerar på marknaden ”svampplockning”. Ändå är det en guldgruva för den som vill gå ner i vikt utan att slopa allt som är onyttigt.

Vardagsträning störst potential

Medan kosten är analyserad in till minsta långsamma kolhydrat ser många fortfarande mellan fingrarna på bristen av vardagsrörelse, till och med läkare. Det betyder potential. Att här finns mycket att hämta.

Ökad fysisk aktivitet har unika möjligheter att förbättra folkhälsan, menar Mats Börjesson specialistläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Östra i Göteborg. Vi är genetiskt anpassade till att vara fysiskt aktiva men tillåts inte vara det i dagens samhälle.

Han menar att fysisk inaktivitet tillspetsat kan anses vara ett onaturligt och
farligt ”vetenskapligt experiment” med vår hälsa.

Vi svenskar har sämre kondition och mindre muskelstyrka och väger mer än för tjugo år sedan. Trots att uppgift ertyder på att vi äter mindre fett nu än då. Enligt Mats Börjesson kan det enbart förklaras med att vi rör oss mindre, i vardagen och på fritiden.

Hur ska man då bli ”mer fysiskt aktiv”? All form av aktivitet som innebär en ökad energiförbrukning kallas fysisk aktivitet. Det är faktiskt inte de planerade motionspassen som ger mest, det vill säga står för den största energiförbrukningen. Mest slukar den vardagliga rutinen som att cykla till jobbet, gå uppför trappan istället för att ta hissen eller fixa i trädgård. Som medicin är fysisk aktivitet en dröm, om det har vi skrivit tidigare i Doktorn. Den som ökar inslaget av fysisk aktivitet för att hålla vikten vinner följande som en bonus: halverad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar, minskar risken att drabbas av typ 2-diabetes, tjocktarmscancer, benskörhet och depression. Forskning har visat att nedsatt kondition är en lika stor riskfaktor som rökning för hjärt- och kärlsjukdomar.

Kost för att hålla vikten

Målvikten är nådd. Vad blir nästa riktmärke? Centrum för tillämpad näringsläras webbplats presenteras förslag på meny för den som just gått ner i vikt och vill stanna där. I kombination med samma träningsmängd som tidigare är det faktiskt receptet för att hålla vikten. Av utrymmesskäl har vi valt förslag för en kvinna som är mellan 19 och 60 år. Vill du se samma förslag för män mellan 19 och 60 år? Gå in på www.halsomalet. se och välj fliken ”Måltider”.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: