Ange ditt sökord

Varje år utses Sveriges bästa sjukhus i tre olika kategorier. Foto: Shutterstock

Varje år utses Sveriges bästa sjukhus i tre olika kategorier. Foto: Shutterstock

Här är Sveriges bästa sjukhus 2018 – hela listan

Varje år utser tidningen Dagens Medicin Sveriges bästa akutsjukhus och nu är listan för 2018 här. Sjukhusen rankas i kategorierna universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus.

Annons:

Förstaplatserna i respektive kategori kammades hem av Universitetssjukhuset Örebro, Värnamo sjukhus och Oskarshamns sjukhus. Det betyder att inget av fjolårets bästa sjukhus lyckades försvara sin placering. 

Så utses Sveriges bästa sjukhus

Bakom utmärkelsen Bästa sjukhuset 2018 ligger en jämförelse av hur sjukhusen, utifrån register och olika mätningar, presterar inom ett antal olika områden där medicinsk kvalitet är det som väger tyngst. Andra indikatorer som vägs in är hur sjukhuset klarar vårdgarantin, patientenkäter, väntetider på akuten, vårdplatsläget, ekonomi, förekomst av trycksår och personalens följsamhet till kläd- och hygienrutiner.

Nytt för i år är även att man väger in indikationer inom hjärtkirurgi och urinblåsecancer samt underlag om perioperativ vård, närmare bestämt följsamhet till WHO:s checklista för säker kirurgi.

Örebro bäst på medicinsk kvalitet 

För Universitetssjukhuset Örebro är det första gången som de hamnar överst på topplistan. Förra året hamnade Universitetssjukhuset Örebro på en femteplats så 2018 blev ett fint kliv uppåt. En bidragande faktor är att de är bäst på medicinsk kvalitet och att det har skett en rejäl skärpning inom tillgängligheten, framförallt inom väntetider i cancervården. De fick också en topplacering inom den nya delkategorin hjärtkirurgi. 

Lars Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, gläds över segern och ser utmärkelsen som en sporre inför det fortsatta arbetet. 

Tillgänglighet och patientnöjdhet vinnande koncept 

Ett annat sjukhus som klättrade från en femteplacering till en förstaplacering är Värnamo sjukhus i kategorin mellanstora sjukhus. Även här är det tillgängligheten som har spelat en avgörande roll för det fina resultatet, bland annat för dess korta väntetider till akuten och en hög uppfyllelse av vårdgarantin.  

I kategorin mindre sjukhus, det vill säga akutsjukhus utan förlossning, var det Oskarshamn sjukhus som knep guldet. De har vunnit hela fyra gånger tidigare, senast 2016, och tar nu tillbaka förstaplatsen igen. Nöjda patienter och fina resultat inom ortopedi och stroke banade väg för vinsten. 

Sveriges bästa sjukhus 2018 – hela listan

Kategori universitetssjukhus 

 1. Universitetssjukhuset Örebro
 2. Norrlands universitetssjukhus
 3. Universitetssjukhuset i Linköping
 4. Karolinska universitetssjukhuset
 5. Akademiska sjukhuset
 6. Skånes universitetssjukhus
 7. Sahlgrenska universitetssjukhuset

Kategori mellanstora sjukhus

 • Värnamo sjukhus
 • Höglandssjukhuset Eksjö
 • Västerviks sjukhus
 • Vrinnevisjukhuset, Norrköping
 • Danderyds sjukhus
 • Lasarettet i Ystad
 • Länssjukhuset Ryhov
 • Västmanlands sjukhus, Västerås
 • Hallands sjukhus Halmstad
 • Centrallasarettet Växjö
 • Karlskoga lasarett
 • Blekingesjukhuset, Karlskrona

Kategori mindre sjukhus

 1. Oskarshamns sjukhus
 2. Capio S:t Görans sjukhus
 3. Norrtälje sjukhus
 4. Lasarettet i Motala
 5. Bollnäs sjukhus
 6. Lasarettet i Enköping
Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: