Ange ditt sökord

Ju fler hämtmat-restauranger som fanns tillgängliga, desto mer åt studiedeltagarna. Foto: Shutterstock

Ju fler hämtmat-restauranger som fanns tillgängliga, desto mer åt studiedeltagarna. Foto: Shutterstock

Hämtmat i ditt kvarter? Då kan risken för fetma fördubblas!

Hämtmat-restauranger i din omedelbara närhet ökar risken att drabbas av fetma.

Annons:

Det sambandet kan nu brittiska forskare visa på.

Kartläggning av hämtmat-resutaranger

I studien ingick 10 452 vuxna britter i Cambrigdeshire och som arbetade utanför hemmet. Deltagarna i studien fick svara på frågor om matvanor och dessutom kartlas hur många hämtmat-restauranger det fanns i närheten av varje enskild person.

Kartläggningen gällde såväl i kvarteret hemma samt kring arbetsplatsen och på vägen mellan hem och arbetsplats.

Ju fler restauranger – desto mer äter du

När forskarna sammanställde resultatet såg de bland annat att ju fler restauranger som fanns tillgängliga, desto mer åt studiedeltagarna. Man såg ett direkt samband mellan exponeringen för hämtmat och kroppsmassindex (BMI), även om hämtmat-restaurangerna i sig inte direkt kunde knytas till fetma.

Sambandet kunde ses även när man tagit hänsyn till andra riskfaktorer vid fetma som ålder, utbildningsnivå, rökning med mera.

Dubbelt så hög risk

I snitt exponerades deltagarna för 32 stycken hämtmatställen och resultaten visade att risken för fetma bland dem som var mest exponerade var nästan dubbelt så hög jämfört med dem som var minst exponerade.

Forskarna konstaterar att att miljön i kvareter hemma, i närheten av arbetsplatsen eller på väg till jobbet har betydelse för fetma och BMI.

Studien har publicerats i British Medical Journal.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: