Ange ditt sökord

En gång i tiden vägde Mia över 100 kilo och idag använder hon sin egen erfarenhet och utbildning för att hjälpa andra som vill gå ner i vikt.

En gång i tiden vägde Mia över 100 kilo och idag använder hon sin egen erfarenhet och utbildning för att hjälpa andra som vill gå ner i vikt.

Hälsoinspiratören Mia Ånemyr: ”Du är aldrig din vikt!”

Många som kontaktar Mia Ånemyr men önskan om råd och hjälp för att gå ner i vikt blir ofta besvikna när hon svarar att hon faktiskt inte kan göra något åt saken.

Annons:

Det ligger nämligen hos oss som individer att göra förändringar. När jag förklarar att jag personligen inte kan göra något för att de ska gå ner i vikt är det många som blir förvånade. De kanske vill veta vad jag äter, hur jag äter, vad jag gör, men jag har ju utgått från mig själv. Däremot kan jag ge tips och råd hur du, som individ, kan hjälpa till och bidra till din egen viktminskning.

Fråga sig själv om önskan till viktminskning

Mia arbetar sedan 2003 med livsstilsplanering och kostfrågor, är debattör och författare. Hon har gett ut tre böcker, Mellanmål på väg i två upplagor och Adrians Kalasbok – naturligt gott. Själv vägde Mia en gång i tiden över 100 kilo och efter en lång och brokig resa använder Mia idag sin erfarenhet och utbildning för att hjälpa andra som vill gå ner i vikt. Överst på dagordningen står att fråga sig själv varför man vill gå ner i vikt.

Då ville jag ha en platt mage, för det var ju så alla andra hade. Idag vet jag att det är helt tokigt att tänka på det sättet, jag har ingenting att göra med hur andra ser ut. Därför, när jag pratar med de jag ger råd, börjar vi alltid med att diskutera anledningen till viktminskning. Initialt behöver du ta reda på om du bara är lite överviktig, har några kilon för mycket eller om du är sjukligt överviktig. Om du är sjukligt överviktig kan du behöva mer omfattande hjälp inom vården för att komma till rätta med problematiken.

När man vet varför man vill gå ner i vikt behöver man samtidigt fråga sig själv, vad är det egentligen som gör att de där kilona har fått grepp om ens kropp.

Det är bra att vara uppmärksam om man märker att vågen tickar uppåt och att i tid ta tag i det. Det handlar inte bara om att förändra din vikt utan också ta reda på varför de där kilona finns där. Framförallt är det så att vi alla har olika förutsättningar. Medan vissa kan gå ner tjugo kilo kanske andra bara kan, eller behöver, gå ner åtta kilo. Anledningarna till att vi ökar i vikt är nästan lika många som det finns människor i världen, alla har olika förutsättningar och orsaker. Det viktigaste är att du tar reda på fakta.

Se till helheten och kartlägg vardagen

För den som vill gå ner i vikt är det inte alltid helt lätt att hitta rätt i djungeln av gymkedjor, viktminskningsprogram, viktminskningsprodukter och coacher. En princip som Mia tycker är viktig och som hon själv arbetar utifrån är att aldrig glömma bort helheten.

Du är aldrig din vikt, det är inte så att du presenterar dig som ”jag är 88 kilo och heter…”. Därför är det viktig att man ser till helheten, kartlägga vardagen och vilka vanor som behöver förändras och vilka som behöver brytas. För det är ju inte bara en fråga om att gå ner i vikt utan även behålla den vikt som du väl tar dig till. Annars riskerar man att hamna i jojo-bantning, och det är inte alls hälsosamt. 

En av de största fallgroparna är just det, att man är så fokuserad på att gå ner i vikt att det bara är det som gäller. Istället för att betrakta faktorer som vilka val man gör i butiken, hur mycket man rör på sig och vad man är beredd att göra för att förändra sin vikt.

Inte sällan stöter jag också på en rädsla för att betala för att få kost- och viktminskningsråd. Man förväntar sig att andra ska ta hand om den kostnaden eller att man bara behöver göra en punktinsats när vikten ”spökar” varefter man inte längre behöver engagera sig på samma sätt. Det är inte så det fungerar, vi kan lägga pengar på mycket annat så varför ska vi inte kunna lägga pengar på vår hälsa, vilket faktiskt är vad vikt handlar om. Det handlar om hela vår hälsa, inte bara kilona på vågen.

Tydliga mål som motiverar på vägen

För Mia, som själv har gjort samma resa, och idag på olika sätt via böcker, hemsida, engagerande program och poddar vill hjälpa och inspirera andra är det också viktigt att vara tydlig i kommunikationen med de som kontaktar henne.

Får jag höra att ”kan du hjälpa mig att banta” brukar jag säga ”jag kan hjälpa dig att leva”. Det låter kanske tufft men det är faktiskt så det är. Vikten är någonting som påverkar vår hela hälsa och även vår omgivning, ekonomi och samhällsekonomi. När vi väljer att må bra, att förändra något i vårt liv kan vi också leva upp mycket mer. Därför ligger min fokus mycket på just det, att kartlägga, inte att peka ut. Genom att kartlägga kan man också enklare hjälpa till att förändra. Annars blir det så otydligt, och svårt att ta tag i. Du behöver också längs med vägen ha tydliga mål, små mål, som hjälper dig att motivera dig. Det kan vara tufft att gå ner i vikt men det är ju minst lika tufft att när man väl gjort det behålla vikten och de förändringar man har gjort. Människan är ett vanedjur och har vi väl lagt oss till med ovanor kan det vara svårt att bryta dessa och resan mot förändring kan vara lång. Då kan det vara skönt att veta att när vi väl lagt oss till med goda vanor så är de lika svåra att bli av med, för att vi då inte behöver det. 

Känner sig lyckligt lottad

Mia har arbetat med viktfrågor i över tio år och hade hoppats på en förändring i samhället. Istället ser hon med sorg på att det har blivit sämre.

Då som nu talas det om övervikt och kroppsideal men idag är det på ett helt annat sätt. Trots att vi vet mer än någonsin om vikt, övervikt och fetma så kämpar många med allt från vikt till sockerberoende samtidigt som vi matas med kroppsideal via sociala medier. Jag trodde det skulle bli bättre men det blev faktiskt sämre. Jag är lyckligt lottad som har genomgått den förändring som jag har och idag kan ge styrka, inspiration, råd, tips och energi till alla de som har en önskan om att på ett sunt och genomtänkt sätt se över sin livsstil och börja leva. 

Mias tips till dig som vill gå ner i vikt

 • Det finns inga genvägar eller ”quick-fix”.
 • Ta reda på anledningarna till övervikten. Varför överäter du? Vad är det för underliggande känslor/behov som inte blir tillfredsställda?
 • Ta hjälp av familj och vänner; kanske kan ni byta livsstil tillsammans.
 • Ät allt, men inte alltid och inte i stora mängder – det handlar om en sund balans.
 • Planera och veckohandla – för alla som jobbar mot övervikt är ”impulshandling” en fälla.
 • Man måste få ”ramla” några gånger. Det gäller bara att inte ge upp, utan att ställa sig upp igen och fortsätta på rätt bana.
 • Att skapa en ny livsstil tar åtminstone ett halvår – ha tålamod.
 • Man brukar säga att det tar 21 dagar att skaffa en ny rutin. Då säger det sig självt att det måste få ta ett tag att lägga om ett helt liv. Det gäller att inte slå på sig själv när man känner att man har misslyckats. Visa empati för dig själv likväl som för dina nära och kära, så kommer du att må mycket bättre och klara motgångar, säger Mia.
 • Överviktsoperation är en dörröppnare när man har försökt allt annat. Det är ingen enkel utväg, utan kräver mycket jobb och målmedvetenhet. Detta kan vara en hjälp, men löser inte eventuella underliggande problem. Sök mycket information och du kan behöva personligt stöd under processen.

Mias 5 hälsotips

 • Omge dig med människor som får dig att må bra.
 • Älska dig själv!
 • Lyssna inte på andras negativa kommentarer.
 • Jobba med dig själv, för dig själv – ditt liv blir som du tänker och gör. Du kommer att se ut på utsidan som du ser ut på insidan.
 • Du mår som du äter – äter du bättre så mår du bättre.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Genförändring kan ge hjärtinfarkt i 45-årsåldern – 9 vanliga riskfaktorer
16 april, 2020 Hjärta & Kärl

Genförändring kan ge hjärtinfarkt i 45-årsåldern – 9 vanliga riskfaktorer

Vi kan påverka vår hjärthälsa genom livsstilen. Hjärtat...

Viktväst kan bidra till att minska din kroppsvikt
5 maj, 2020 Övervikt

Viktväst kan bidra till att minska din kroppsvikt

Svenska forskare har hittat en ny metod som kan bidra t...

Tydlig koppling mellan BMI och risk för blodpropp
29 april, 2020 Övervikt

Tydlig koppling mellan BMI och risk för blodpropp

Fetma i övre tonåren ökar risken att drabbas av blodpro...

Annons:
Träning och kost viktigt för ett hälsosamt åldrande
5 maj, 2020 Kvinnans hälsa

Träning och kost viktigt för ett hälsosamt åldrande

För att bibehålla sin styrka och rörlighetsförmåga bör ...

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida
8 april, 2020 Bättre liv

Coronapandemin: Så påverkar covid-19 vardagen för en familj i Florida

Vi får mycket information om dödstal och antal drabbade...

Fetmakirurgi effektivt även tidigt i livet
27 februari, 2020 Övervikt

Fetmakirurgi effektivt även tidigt i livet

Kirurgisk behandling av fetma är lika effektivt för ind...

Annons:
Träna effektivare med rätt musik
20 februari, 2020 Bättre liv

Träna effektivare med rätt musik

Det är många som tycker om att lyssna på musik under lö...

Övervikt hos unga kvinnor ökar risken för hjärtsvikt
18 februari, 2020

Övervikt hos unga kvinnor ökar risken för hjärtsvikt

Unga kvinnor med svår fetma löper fyra gånger högre ris...

Melodifestivalaktuella Anna Bergendahl: Pappa är min stora idol
5 februari, 2020 Bättre liv

Melodifestivalaktuella Anna Bergendahl: Pappa är min stora idol

Nu är hon återigen aktuell i Melodifestivalen, denna gå...

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!
31 januari, 2020 Bättre liv

Vänd vinterdepp till vinterpepp – tre smarta tips!

Många svenskar får besvär i samband med att årstiderna ...

Annons:
Så påverkas spermierna av vad vi äter
9 januari, 2020 Sex & Samliv

Så påverkas spermierna av vad vi äter

Det vi äter påverkar i stor grad spermierna och det han...

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet
18 december, 2019 Bättre liv

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet

När snön faller över hela landet blir det halt för fotg...

Upptäckt kan leda till nya läkemedel mot fetma och diabetes
9 december, 2019 Övervikt

Upptäckt kan leda till nya läkemedel mot fetma och diabetes

Svenska forskare har gjort en ny upptäckt som rör mättn...

Annons:
Ansiktsblind? Du är inte ensam!
2 december, 2019 Bättre liv

Ansiktsblind? Du är inte ensam!

Att inte känna igen bekanta kan vara mycket pinsamt. De...

Varifrån kommer orden? – Etymologi
2 december, 2019 Bättre liv

Varifrån kommer orden? – Etymologi

Har du koll på varför vi säger som vi gör? Många av de ...

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens
27 november, 2019 Bättre liv

Meditation eller träning – vi testar Samsung Galaxy Buds, Apple Airpods och Urbanista Athens

Så kallade true wireless eller trådlösa hörlurar blir a...

Fyra av fem svenskar oroar sig för sin hälsa
11 november, 2019 Barn & Graviditet

Fyra av fem svenskar oroar sig för sin hälsa

Vi blir allt med engagerade i vår hälsa men samtidigt b...

Annons:

Har du tagit bort leverfläckar eller födelsemärken någon gång?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq