Ange ditt sökord

Regeringen vill ersätta det befintliga högkostnadsskyddet med det nya förslaget där medicinen blir gratis för alla barn. Foto: Shutterstock

Regeringen vill ersätta det befintliga högkostnadsskyddet med det nya förslaget där medicinen blir gratis för alla barn. Foto: Shutterstock

Gratis medicin till alla under 18 år

Alla barn under 18 år ska få gratis medicin från 1 juli nästa år. 

Annons:

Det föreslår regeringen i sin budget som presenteras den 23 oktober.

Receptbelagd medicin

Förslaget, som drivits av Vänsterpartiet, innebär att alla barn under 18 år får den receptbelagda medicin som ingår i högkostnadsskyddet gratis. 

I dag fungerar det så att ett gemensamt högkostnadsskydd på 2 200 kronor omfattar alla barn i en familj, något man nu kommer att ta bort och ersätta med det nya förslaget. Medicinen blir då gratis för barnen.

Välfärd att lita på 

Till Sveriges television säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson hos Vänsterpartiet att man vill ha en välfärd som man kan lita på och att varje förälder ska ha råd med medicin till sina barn.

Man upplever från Vänsterpartiets sida att många, särskilt ensamstående, föräldrar har det ekonomiskt svårt att få det att gå ihop men att man anser det svårt att inkomstpröva föräldrar och väljer istället att lägga ett generellt system som gör det lika för alla. 

410 miljoner kronor per år

Förslaget om gratis medicin har nu fått gehör i budgetförhandlingarna och man beräkar att statens kostnader i och med förslaget kommer att öka med 410 miljoner kronor per år.

Finansieringen av den ökade kostnaden kommer enligt Vänsterpartiet att finansieras via förslag till höjda inkomstskatter för personer med högre inkomster. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: