Ange ditt sökord

Gräsklipparen kan utgöra en fara för barn – råd om olyckan är framme

Gräsklipparen kan utgöra en fara för barn – råd om olyckan är framme

De senaste fjorton åren uppger nyhetsbyrån TT att det har skett åtta dödsolyckor där åkgräsklippare varit inblandade. Läs om Wiggo, tre år, som förlorade delar av sin fot och se vad du kan göra om olyckan är framme.

Annons:

Wiggo Sundahl är tre år och råkade ut för en olycka då han åkte på en åkgräsklippare tillsammans med sin morfar. Flera medier, däribland SVT Sydnytt, berättar om olyckan då såväl Wiggos föräldrar som läkare vill varna andra.

Gräsklipparen utgör en fara

Stina Klasson är specialistläkare vid plastikkirurgiska kliniken vid SUS i Malmö. Det var Stina Klasson och plastikkirurgiska kliniken som genom mikrokirurgi kunde försöka bygga upp en del av Wiggos fot igen.

Till Sydnytt säger Stina Klasson att gräsklippare utgör en fara för alla barn och att man för några sommrar sedan fick in fyra stycken treåringar som alla hade hamnat med fötter under åkgräsklippare. 

Det är för att förhindra att det händer igen som såväl läkarna som Wiggo och hans familj nu vill gå ut och varna andra familjer.

Viktigt med säkerhetsmarginaler

När Wiggo och hans morfar var ute och åkte på åkgräsklipparen körde den plötsligt ner i en grop. Wiggo ramlade ur och landade med foten under åkgräsklipparen vilket resulterade i att tårna och lite av foten klipptes av. 

Efter olyckan har läkare lyckats bygga upp foten men trots det behöver Wiggo under en lång tid specialistvård för att bli återställd. 

Läkaren Stina Classon säger till Sydnytt att ett sätt att förebygga den här typen av olyckor är att ha säkerhetsmarginal för barnen och att inte underskatta att barn rör sig och ibland på ett oväntat sett. 

Om olyckan är framme

Om olyckan är framme, tänk på att alltid ringa 112 om du känner dig osäker eller om situationen upplevs som direkt allvarlig. Det är också viktigt att stoppa blödningen så snabbt som möjligt så du undviker att den som är skadad drabbas av chock (bland annat till följd av hastigt blodtrycksfall). Om det finns lösa kroppsdelar (fingrar, tår med mera), se följande råd:

 • Sätt den lossnade kroppsdelen i en ren och torr plastpåse.
 • Placera plastpåsen kallt, t.ex. i ett kärl med kallt vatten. Isvatten är idealiskt, men påsen får inte ligga direkt på is. Den lossnade kroppsdelen får inte frysa och får inte bli våt.
  (Källa: Svenska YLE)

Blödningar kan variera i allvarlighetsgrad, från mindre blödningar till kraftiga blödningar. En mindre blödning slutar vanligtvis av sig själv efter en stund när blodet koagulerar (stelnar) medan kraftigare blödningar kan resultera i stora bldoförluster och medvetslöshet. Är det en större blödning, eller om blödningen är pulserande och/eller sprutande, följa dessa råd:

 • Håll ihop sårkanterna och tryck samtidigt stadigt inåt.
 • Gör ett tryckförband, vik ihop till exempel ett tygstycke eller kompresser  och lägg det över såret. Du avslutar genom att linda ett bandage eller tyg runt skadan för att behålla trycket över såret. 
 • Handlar det om en halsskada håller du ihop sårkanterna och trycker på såret.
 • Det är viktigt att försöka hålla den skadade varm. Använda extra kläder och filtar. Ge inte någon dryck. Då kanske personen kräks.
 • Placera den blödande kroppsdelen högt eftersom det hejdar blodets tryck något. Om du håller så högt över hjärtats nivå som du kan så kan det minska blödningen. 
 • Blöder det mycket bör den skadade personen ligga ner. Placera benen högt, till exempel på en stol. Huvudet placeras lågt. Blodet som cirkulerar rinner då lättare tillbaka till hjärtat. Det gör att blodet pumpas vidare ut i kroppen. Det är inte minst viktigt att på detta sätt hjälpa hjärnan att få tillräckligt med syre.
 • Ring efter ambulans eller åk till sjukhus.
  (Källa: Vårdguiden)

Om blödningen är mer långsamt rinnande så kan du, eller någon i närheten, göra rent såret med tvål och rinnande vatten. Tänk på hygienen och att du eller den som hjälper dig i största möjliga mån tänker på hygienen när man tar hand om blödningen. När såret är rengjort med tvål och vatten, lägg ett tryckförband och håll den blödande kroppsdelen högt. Om såret är svagt blödande så räcker det att du gör rent det med tvål och vatten och sedan låter det lufttorka. Undvik att sätta plåster eller liknande för tidigt då det kan fastna i såret. Vid mindre sår kan det vara bättre att använda sårtejp!

Om du inte har ringt ambulans eller tagit kontakt med vården, tänk på att hålla din skada under uppsikt. Smärtar det, känner du obehag eller verkar det infekterat – tveka inte att kontakta vården

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Ägget väljer spermier
15 juni, 2020 Barn & Graviditet

Ägget väljer spermier

För att locka till sig spermier avger kvinnors äggcelle...

Tryggare med samtycke och giltighetstid för apoteksfullmakt
15 juni, 2020 När man blir sjuk

Tryggare med samtycke och giltighetstid för apoteksfullmakt

Man behöver kunna hjälpa sina nära och kära med apoteks...

Duchennes muskeldystrofi (DMD) – tecken på om man är drabbad
3 juni, 2020 Barn & Graviditet

Duchennes muskeldystrofi (DMD) – tecken på om man är drabbad

Duchennes muskeldystrofi (DMD) är inte bara den vanliga...

Annons:
Så mycket kaffe är säkert att dricka om du är gravid
17 april, 2020 Barn & Graviditet

Så mycket kaffe är säkert att dricka om du är gravid

Tidigare i vår gick Livsmedelsverket ut med att man nu ...

Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet
16 april, 2020 Barn & Graviditet

Mobbning ger konsekvenser längre fram i livet

Att mobbning skulle vara en del av uppväxten är en före...

Coronaboken hjälper föräldrar att prata med barn om coronaviruset covid-19
16 april, 2020 Barn & Graviditet

Coronaboken hjälper föräldrar att prata med barn om coronaviruset covid-19

I tider då allt ställs på ända kan det finnas mycket or...

Debatt: Var du bor bestämmer vilken vård du får
16 april, 2020 När man blir sjuk

Debatt: Var du bor bestämmer vilken vård du får

God vård på lika villkor för hela befolkningen. Så säge...

Annons:
Coronavirus covid-19: Så pratar du med ditt barn om coronaviruset
25 mars, 2020 Barn & Graviditet

Coronavirus covid-19: Så pratar du med ditt barn om coronaviruset

Coronavirus covid-19, smittspridning, dödsfall, pandemi...

Podden Doktorn frågar lyfter fram unga reumatikers livssituation
18 mars, 2020 Barn & Graviditet

Podden Doktorn frågar lyfter fram unga reumatikers livssituation

“Doktorn frågar” är podden som vänder på det klassiska ...

Sällsynta diagnoser kan skapa hinder för relationer
28 februari, 2020 Barn & Graviditet

Sällsynta diagnoser kan skapa hinder för relationer

Att leva med en sällsynt diagnos kan vara en utmaning f...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten